Obama i republikanci
0

Propali pregovori, SAD na ivici bankrota

FENA
Predsjednik Predstavničkog doma američkog Kongresa John Boehner objavio je da je prekinuo pregovore s predsjednikom Barackom Obamom o povećanju dužničkog limita.

On je naveo da će početi razgovore sa liderima u Senatu, gornjem domu američkog parlamenta.

U pismu koje je uputio kolegama, Boehner je kazao da s predsjednikom nije uspio da postigne dogovor o paketu smanjenja budžetskog deficita i da Obama i on imaju "različite vizije za našu zemlju".

Budući da se približava 2. august kada ističe rok za povećanje limita za dug, koji sada iznosi 14,3 biliona dolara, a dostignut je u maju, Boehner je rekao da će početi razgovore s liderima u Senatu "kako bi pronašao put naprijed".

Obama je prethodno najavio razgovore o dugu s kongresmenima i rekao da je spreman da preuzme potpunu odgovornost za podizanje dužničkog limita.

Američki predsjednik je ranije rekao da je siguran da će Kongres postići sporazum kako bi se spriječio bankrot, koji bi mogao da proizvede ekonomsku "apokalipsu".

"Nikada nismo bankrotirali zbog našeg duga i nećemo ni sada to učiniti", rekao je Obama.

On je obrazložio neophodnost za djelovanje kao rezultat skupih ratova u Iraku i Afganistanu, stimulativnih izdataka i drugih odluka koje su povećale budžetski deficit.

"Jednostavno, postoji previše dugova na američkoj kreditnoj kartici. Nijedna stranka nije bez krivice za te odluke koje su izazvale ovaj problem, ali obje stranke imaju odgovornost da ga riješe", rekao je on i dodao da će "svaki Amerikanac biti pogođen ako taj problem ne riješimo", kazao je.

Obama je ukazao da nije fer da se skreše američki deficit bez povećanja prihoda i pozvao žestoko suprostavljene kreatore politike da nađu kompromis u vezi sa sporazumom o budžetu.

Republikanci su pozvali Obamine demokrate na ogromna kresanja budžetskih troškova kako bi se smanjio narastajući budžetski deficit u zamjenu za povećanje granice za zaduživanje, ali su odbili bilo kakvo dizanje poreza radi povećanja budžetskih prihoda.

Obama je govorio neposredno nakon što demokratski predstavnici u Senatu nisu odobrili prijedlog republikanaca koji bi zahtijevao oštro kresanje troškova i uravnotežen budžet, kao cijenu za sprječavanje bankrota SAD početkom augusta zbog nemogućnosti vraćanja dugova.