{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


SAD: Prihvaćen plan o podizanju praga zaduženosti

F
30.7.2011. u 10:32
0
1
SAD: Prihvaćen plan o podizanju praga zaduženosti
0
SAD: Prihvaćen plan o podizanju praga zaduženosti
Foto: AP
Američki Predstavnički dom prihvatio je u petak prijedlog republikanaca da se prag zaduženosti kratkoročno poveća za 900 milijardi dolara, a taj plan je odmah odbio Senat gdje su većina demokrati koji traže puno veći plafon zaduživanja i Kongresu preostaje samo četiri dana za dogovor kako bi se izbjegla nelikvidnost najveće svjetske privrede.
Plan, što ga je predložio predsjedavajući Predstavničkog doma John Boehner, prihvaćen je u petak navečer po američkom vremenu s 218 glasova za i 210 protiv.

Boehnerovim planom predviđeno je i da se deficit u idućih deset godina smanji za 917 milijardi dolara.

Senat je odmah odbio plan republikanca s 59 glasova prema 41.

Demokrati traže puno veće smanjenje deficita, ali i veće podizanje sadašnje granice zaduživanja od 14,3 hiljade milijardi dolara.

Vođa demokrata Harry Reid počeo je odmah nakon glasanja pripreme za novo glasanje ovog vikenda kako bi Senat prihvatio tekst, a finansijska blokada se izbjegla.

Američki predsjednik Barack Obama opet je pozvao Kongres na "kompromis" jer "više gotovo nemamo vremena" i u televizijskom obraćanju pozvao Amerikance da pritisnu svoje zastupnike u Kongresu kako bi ti ljudi pronašli brz odgovor na aktuelnu krizu, prenijela je Hina.

Demokrati i republikanci sedmicama se nadmeću oko paketa mjera štednje i podizanja limita zaduživanja.

Reuters prenosi da Reid sada treba vidjeti koliko republikanaca podržava njegov plan, jer ako mu svih 53 demokrata dadne glas trebat će mu glasovi još barem sedam republikanaca za 60 glasova potrebnih za prolaz njegovog prijedloga.

Očekuje se da konačno glasanje bude u ponedjeljak ujutro.

Do 2. augusta Kongres mora podići prag zaduživanja jer je taj dan ministarstvo finansija odredilo kao rok za dogovor kako bi SAD mogao nastaviti plaćati svoje finansijske obaveze. Bez povišenja gornje granice dopuštenog državnog zaduživanja sa sadašnjih 14,3 biliona dolara, SAD neće više moći plaćati svoje račune, plate državnih službenika ni penzije. Osim toga, najvećoj svjetskoj privredi prijeti da joj bude snižena ocjena njegovog boniteta i to bi donijelo velike posljedice za nove američke kredite.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: