biznis
0

SAD: I dalje nema kompromisa oko duga

Sarajevo-x.com
Barack Obama
Barack Obama
Demokrati i republikanci u američkom Kongresu nastavili su nadmetanje s vrlo različitim planovima za podizanje zakonskog limita zaduženosti zemlje i izbjegavanje pada kreditnog rejtinga i nesposobnosti SAD-a za otplatu kredita, koji mogu nastupiti već iduće sedmice, izvijestio je online The New York Times.

Malo manje od sedmice dana prije 2. augusta, krajnjeg roka za podizanje sadašnjeg limita duga od 14,3 hiljade milijardi dolara, čelnici dviju stranaka prebacuju krivnju i nastavljaju braniti zasebne prijedloge smanjenja proračunskog deficita, ne pokazujući spremnost za kompromis.

Čelnici većinskih republikanaca u Predstavničkom domu prošle srijede su podnijeli na usvajanje plan u dvije faze, prema kojem bi se limit duga odmah podigao za hiljadu milijardi dolara, a iduće bi godine drugo povećanje ovisilo od sposobnosti zajedničkog kongresnog odbora da dogovori dodatno smanjenje deficita. No, čelnici Senata, kojeg kontroliraju demokrati, odbacili su prijedlog kao neupotrebljiv i ponudili vlastiti plan kojim bi se deficit smanjio za 2,7 hiljada milijardi dolara.

Senatski plan podržao je predsjednik Barack Obama, koji je u obraćanju naciji govorio o 'izbjegavanju prekida otplate duga i najboljem pristupu smanjenju deficita'. Zastoj u pregovorima na Capitol Hillu uzdrmao je finansijska tržišta i ulagače diljem svijeta, rušeći vrijednost dionica i dolara i gurajući zlato na novi rekord od 1620 dolara za uncu, te dodatno ojačavši švicarski franak.