Lični primjer
0

Obama sa kćerkom zaplivao u Meksičkom zaljevu

Sarajevo-x.com
Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Barack Obama u subotu je zaplivao na obalama Floride, čime je potvrdio da je more u Meksičkom zaljevu čisto za kupanje i tako na ličnom primjeru pokazao da je područje pogođeno velikom ekološkom katastrofom sigurno za turiste.

Obama je tokom pete posjete regionu nakon curenja nafte iz bušotine "British Petroleuma" pokušao potaći oporavak privrede i okoliša, koji trpe ogromne štete zbog najvećeg curenja nafta u historiji.

"Nafta više ne pluta Meksičkim zaljevom mjesecima. Ovdje sam da kažem da naš posao nije završen i da ne idemo nigdje dok se to ne desi", rekao je Obama novinarama nakon održanog sastanka sa lokalnim privrednicima.

On je istakao da je to obećanje kojeg će se njegova administracija pridržavati.

Curenje nafte u Meksičkom zaljevu zaustavljeno je 15. jula, nakon što je od 20. aprila iscurilo oko 4,9 miliona barela nafte. Britanska kompanija curenje je zaustavila cementiranjem naftne bušotine.

Predsjednik Obama je sa porodicom na putovanju prema Panami, s ciljem ohrabrivanja turista da posjete čuvene plaže na Floridi, koja je pretrpjela tek manju štetu zbog curenja nafte.

"Želim naglastiti da su plaže duž Meksičkog zaljeva čiste i spremne za doček turista. To je jedan od razloga zbog čega sam ovdje sa svojom porodicom", rekao je Obama, prenosi "Reuters".