Svijet
12

Obama: Preispitat ćemo odnose s Izraelom

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Nije važno koliko puta izraelski premijer Benjamin Netanyahu ponovi da i dalje želi dvodržavno rješenje s Palestincima, Bijela kuća i dalje odbija da povjeruje u njegove riječi.

"Uzeli smo u obzir da je uoči izrelskih općih izbora rekao da neće biti palestinske države, ako ponovo postane premijer. Zbog toga moramo procijeniti opcije koje su na raspolaganju kako ne bi opet nastalo haotično stanje u regiji", rekao je američki predsjednik Barack Obama u intervjuu za The Huffington Post.

Predsjednik Obama izjavio je da je ubjeđen da izraelski premijer Benjamin Netanyahu ne podržava osnivanje nezavisne palestinske države, a njegove kritike su uslijedile uoči izborne retorike kojom je Netanyahu pokušao izvesti svoje desničarske pristalice na glasanje.

Obama je tek nakon nekoliko dana čestitao izraelskom premijeru pobjedu na izborima i odmah najavio da će SAD preispitati svoje odnose s Izraelom. Razlog za to je izneseni stav Netanyahu o dvodržavnom riješavanju spora s Palestincima, ali i zbog protivljenja nuklearnim pregovorima s Iranom.