Svijet
19

Obama: Netanyahu nije rekao ništa novo, niti je ponudio alternativu Iranu

Klix.ba
Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Barack Obama reagirao je na današnji govor izraelskog premijera Benjamina Netanyahua u Washingtonu pred predstavnicima i senatorima Kongresa SAD-a.

Obama je kazao kako Netanyahu nije ponudio nijednu realnu alternativu kad su u pitanju pregovori oko iranskog progama pravljenja nuklearnog oružja.

Podsjećamo, Netanyahu je u svom govoru pred američkim kongresom Iran nazvao promotorom tiranije, smrti i džihada, uporedivši ga s IDIL-om, dodavši kako se i Iran i IDIL bore za krunu carstva militantnog islama.

Obama je istaknuo kako Netanyahu tokom svog kontroverznog govora nije rekao ništa novo, te je podsjetio kako su njegov govor organizovali Republikanci, dok Bijela kuća nije imala ništa s tim.

"Ono što je suština problema jeste da nađemo način kako da spriječimo Iran u provođenju nuklearnog programa što bi moglo biti izuzetno opasno. Izraelski premijer nije ponudio nijednu izvedivu alternativu", kazao je Obama, piše NBC News, te podcrtao kako njegova administracija ostaje fokusirana na centralni problem, a to je kako da spriječe Iran da razvijaju nuklearno oružje.

Predsjednik SAD-a je naglasio kako se govor izraelskog premijera nije uveliko razlikovao od onog koji je dao 2013. godine, kad je kritizirao dogovor o nuklearnom programu između SAD-a, Irana i drugih zemalja.

Obama u pregovorima s Iranom nastoji zadržati nepolitičku atmosferu, što je bio razlog zbog kojeg nije prisustvovao njegovom današnjem govoru u Washingtonu.

Iranska novinska agencija IRNA je govor izraelskog premijera pred američkim kongresom nazvala dosadnim i ponavljajućim.

"Današnji govor premijera cionističkog režima je bio dosadan i ponavljajući i dio je predizborne kampanje za izbore u Tel Avivu", kazala je za IRNA-u glasnogovornica Ministarstva vanjskih poslova Marzieh Afkham.