Detalji razgovora
34

O čemu su razgovarali Xi Jinping i Zelenski? Poziv koji bi mogao imati posebnu vrijednost

V. K.
Xi Jinping i Volodimir Zelenski (Foto: EPA-EFE)
Xi Jinping i Volodimir Zelenski (Foto: EPA-EFE)
Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski obavio je danas prvi razgovor s kineskim liderom Xi Jinpingom nakon početka ruske invazije na Ukrajinu.

Razgovor koji je opisan kao historijski, uslijedio je nekoliko mjeseci nakon što je Kina predstavila u javnosti svoj prijedlog mirovnog sporazuma između Rusije i Ukrajine.

Iako je na Zapadu Kina ocijenjena kao partner Rusije i država koja podržava ruske aktivnosti u Ukrajini, plan Xi Jinpinga nisu odbili ni Kijev, ali ni Moskva što je bio osnovni preduslov za nastavak aktivnosti Pekinga na ovom planu.

Telefonski razgovor između Zelenskog i prvog čovjeka Kine dogovaran je mjesecima, a prema Uredu predsjednika Ukrajine trajao je jedan sat.

Nakon susreta, i jedna i druga strana objavili su detalje razgovora.

"Volodimir Zelenski je izrazio nadu u aktivno učešće Kine u naporima za obnovu mira. Niko ne želi mir više od ukrajinskog naroda. Mi smo na svojoj zemlji i borimo se za svoju budućnost, ostvarujući neotuđivo pravo na samoodbranu. Mir mora biti pravedan i stabilan, zasnovan na principima međunarodnog prava i poštovanja Povelje UN-a. Ne može biti mira na račun teritorijalnih kompromisa", navedeno je.

Osim Zelenskog, detalje razgovora objavili su i Kinezi, tačnije kineska državna televizija.

"Xi Jinping je rekao da su kinesko-ukrajinski odnosi prošli kroz 31 godinu razvoja te su dostigli nivo strateškog partnerstva. Složena evolucija ukrajinske krize imala je ozbiljan utjecaj na međunarodnu situaciju. Glavni stav je da se podstakne mir i promovišu pregovori", navodi se u izvještaju.

Također, naglašeno je kako je Xi predložio četiri stavke za zajedničko razmatranje.

"Kina nije ni strana ni kreator sukoba. Ono što Kina radi je sasvim pošteno. Dijalog i pregovori su jedini izlaz. U nuklearnom ratu nema pobjednika. Svi akteri moraju ostati mirni i suzdržani kada razmatraju i rješavaju probleme i istinski se usredotočiti na budućnost cijelog čovječanstva", naveli su iz Kine.

Iako kineski mirovni sporazum još uvijek nije prihvaćen u potpunosti, činjenica da je još uvijek "u životu" te da strane nisu u potpunosti odustale od njega predstavljaju i dalje kvalitetnu podlogu za nastavak razgovora. Da li će kineski mirovni sporazum u potpunosti zaživjeti, ostaje da se vidi, ali i Kijev kao i Moskva, sudeći prema izjavama, još uvijek prema ovom rješenju gaje određeni optimizam.

U ovakvom odnosu snaga, geopolitičkim preraspodjelama i zahlađenju odnosa između Istoka i Zapada, i blagi optimizam može predstavljati nadu koja može doprinijeti rješavanju bar dijela problema koji je trenutno aktuelan.