Tužne scene
310

Bajram u Gazi: Palestinci obilaze mezarja, bajram-namaz klanjali u razrušenim džamijama

FENA/Klix.ba
Foto: QudsNews
Muslimani širom svijeta s velikom radošću dočekali su jutros blagdan Kurban-bajram. Bajram su dočekali i Palestinci u Gazi, no atmosfera u Gazi daleko je od svečane i radosne s obzirom na rat, koji u Pojasu vodi Izrael.

Palestinci su jutros klanjali bajram-namaz na ruševinama svojih nekadašnjih domova i džamija, potpuno uništenih u izraelskim napadima, koji traju od 7. oktobra prošle godine.

Inače je trenutno u toku prekid vatre s ciljem distribucije humanitarne pomoći povodom Bajrama u svim dijelovima Gaze, osim na jugu. Pauza je počela u subotu i trebala bi se održavati svakog dana od osam do 19 sati. po lokalnom vremenu do daljnjeg

Nakon bajram-namaza brojne porodice posjetile su lokalna mezarja, gdje počivaju njihovi najmili. Na mezarjima u Deir al-Balahu su se mogle vidjeti cijele porodice, djeca, kao i brojni ranjeni Palestinci koji su došli u kolicima.

Najmanje 37.296 Palestinaca ubijeno je u izraelskoj ofanzivi na Pojas Gaze od 7. oktobra prošle godine, saopštilo je u subotu Ministarstvo zdravlja u opkoljenoj enklavi. Tokom nedjelje, odnosno danas, borbe su se mogle primijetiti u Rafahu, gdje Izrael nastoji uništiti Hamas i gdje su kazali da neće biti prekida vatre dok ne postignu cilj.