{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Nuklearni reaktor u Fukushimi ponovo ispušta radijaciju

S
2.11.2011. u 14:23
0
0
Nuklearni reaktor u Fukushimi ponovo ispušta radijaciju
0
Nuklearni reaktor u Fukushimi ponovo ispušta radijaciju
Radioaktivne čestice ponovo su otkrivene na jednoj od nukleranih elektrana u Fukushimi koje je pogodio razorni cunami.
Sve je veća briga Japanaca nakon ponovnog pokretanja jednog od nuklearnih reaktora koji su bili ugašeni od 11. marta kad je ovaj dio Japana pogođen razornim cunamijem.

Uposlenici na reaktoru broj 2 kažu kako senzori pokazuju prisustvo radioaktivnog ksenona. Zbog predostrožnosti je kroz sisteme hlađenja u reaktor ubrizgana borna kiselina koja djeluje protiv nuklearnih reakcija.

Iz tokijske firme Tepco poručuju kako se temperature i pritisak u reaktoru nisu promijenili. Poručuju kako radioaktivni materijal nije dostigao tačku nuklearne samoodrživosti i otkriće ksenona neće imati utjecaja na radnike koji pokušavaju održati stabilnost i temperature reaktora.

"Utvrdili smo da je reaktor stabilan i vjerujemo da ovo neće imati utjecaja na naš rad u budućnosti'', kazao je Osamu Yokokura, glasnogovornik Tepcoa te dodao kako nije bilo curenja radijacije van postrojenja.

Hiroyuki Imari, glasnogovornik Agencije sa sigurnost u nukelarnoj industriji, kaže kako ne vjeruju da će detekcija ksenona postati ozbiljniji problem, ali da je cijeli slučaj pod istragom. Reaktor će biti zatvoren u januaru kako bi bila izvršena potrebna ispitivanja.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: