Predsjednik TEPCO-a
0

Fukushima nije bila pripremljena za cunami od 15 metara

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Cunami koji je pogodio nuklearnu centralu Fukushima Daiichi u martu ove godine bio je veći od onog za koji je ta centrala bila opremljena da podnese, izjavili su danas operatori te nuklearke, iznoseći prve rezultate istrage najteže nuklearne nesreće u posljednjih 25 godina.

Ogroman cunami je 11. marta, pokrenut razornim zemljotresom magnitude od 9 stepeni po Richteru, prešao preko zidova koji su štitili centralu Daiichi, na pacifičkoj obali, 240 kilometara sjeverno od Tokija, uništio njen sistem za hlađenje i izazvao topljenje jezgra u reaktorima.

"Cumani koji nas je pogodio bio je daleko veći od naših očekivanja", rekao je izvršni potpredsjednik TEPCO-a Masao Yamazaki, predstavljajući prvu privremenu procjenu onoga što se desilo u centrali i mjera koje su poduzete da bi se izašlo na kraj s nesrećom, prenio je Reuters.

TEPCO je ponovio svoje prvobitne procjene, navodeći da je cunami koji je pogodio postrojenje prevazilazio 15 metara visine u nekim predjelima, nadvisujući zidove od 10 metara oko nuklearke.

"Kao što je navedeno u preliminarnoj procjeni, mjere predostrožnosti koje smo predvidjeli nisu bile dovoljne i kao rezultat toga radijacija je mogla da iscuri", rekao je Yamazaki. Zbog tog incidenta on se izvinio javnosti, prenio je Tanjug.

Dioničari TEPCO-a tužili su postrojenje u novembru, okrivljujući ga da nije povećalo visinu zaštitnih zidova, iako je u 2008. obavljena simulacija u kojoj je cunami od 15 metara visine pogodio centralu, izvijestili su domaći mediji.

Istražni komitet treće strane koji je pregledao nalaze TEPCO istrage zaključio je da je nesreća iz marta bila veća od onoga što su kompanija, pa čak i vlada predvidjeli.

"Može se reći da zemljotresu i cunamiju treba da se posveti ozbiljnija pažnja, a vlada i stručnjaci na terenu treba da provedu temeljno samoispitivanje", naveo je komitet.

Ranije ove sedmice TEPCO je ponudio najnoviju analizu o tome šta se moglo desiti u tri oštećena reaktora, navodeći da je u simulacijama pokazano da se gorivo u jednom od reaktora moglo istopiti i procuriti kroz zaštitnu posudu koja ga je okruživala.

To bi bio mnogo ozbiljniji scenarij od prethodno datih iako je TEPCO naveo da se istopljeno gorivo najvjerovatnije zadržalo u drugom sloju zaštite sačinjenom od betona i gvožđa.

Akcijom čišćenja, koju je proveo TEPCO nakon katastrofe, obuzdano je emitiranje radijacije iz oštećenih reaktora, a temperatura u reaktorima sa istopljenim gorivom je pala ispod tačke ključanja nakon što je aktiviran novi sistem za hlađenje.

Dnevnik "Yomiuri" danas je objavio da bi premijer Joshihiko Noda mogao 16. decembra da proglasi hladno gašenje pošto su procjene kompanije pokazale da se temperatura goriva koje leži na dnu posuda stabilizirala.

Hladno gašenje reaktora jedan je od uvjeta koji se mora ispuniti da bi vlasti mogle razmotriti ukidanje zabrane ulaska u zonu od 20 kilometara oko centrale Fukushima Daiichi, iz koje je evakuirano oko 80.000 stanovnika.