Svijet
0

Izvještaj o Fukushimi optužuje Tepco i vlasti

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Skupina stručnjaka je istaknula nedostatnu pripremu i organizaciju za slučaj nesreće nuklearne centrale Fukushima koju je izazvao potres i cunami 11. marta na sjeveroistoku Japana, prema izvještaju objavljenom u ponedjeljak.

"Postojao je velik problem u pripremi za nuklearne katastrofe", naglašava se u tom dokumentu.

"Valovi cunamija viši od predviđenih ne mogu biti isprika Tokyo Electric Power (Tepco) za reagiranje na nesreću najtežu od one u Černobilu 1986.", ocijenili su istražitelji.

Izvještaj optužuje Tepco da nije pravilno procijenio i upravljao stanjem, jer je imao nedostatna saznanja o opremi i o odgovarajućem načinu reagiranja.

"Tepco nije očekivao situaciju u kojoj bi svi električni izvori bili istovremeno prekinuti u nekoliko reaktora zbog nuklearne nesreće i nije sastavio svoje ekipe za takve uvjete", piše u izvještaju, prenijela je Hina.

Taljenje goriva u reaktorima i ostaci radioaktivnih tvari su se mogli ograničiti da su tehničari smanjili pritisak u reaktorima 1 i 3 i počeli ranije ubrizgavati vodu.

Zbog slabe komunikacije među radnim ekipama u Fukushimi male interventne skupine nisu o svojim postupcima informirale nadležne.

Odgovor vlade u ranom stepenu krize je također bio problematičan, stoji u izvještaju koji ukazuje na nedostatne komunikacije među dužnosnicima i uredom premijera.

Ministarstvo industrije i agencija za nuklearnu sigurnost zamjeraju Tepcu sporost u davanju informacija, ali istovremeno te vlasti nisu poslale svoje osoblje u sjedište kompanije, stoji u izvještaju.

Odbor također ukazuje na pogreške u vezi s uputama evakuacije stanovništva, pošto su neki biti poslani u područja više koncentracije radioaktivnih tvari.

Izvještaj navodi da Tepco nije poduzeo potrebne korake, jer je potcijenio mogućnost cunamija s valovima višim od 14 metara, iako su procjene pokazale da je takva opasnost bila realna.

Taj dokument na više od 500 stranica se temelji na razgovorima sa 456 osoba. Definitivna verzija će biti objavljena u ljeto 2012.