Japan
0

Vlasti bile nespremne za katastrofu u Fukushimi

SRNA
Fukushima (Foto: Arhiv)
Fukushima (Foto: Arhiv)
Nedovoljna spremnost i propusti u reagovanju su faktori koji su pogoršali efekte nuklearne nesreće u japanskoj atomskoj centrali Fukushimi, poslije zemljotresa i cunamija u martu ove godine.

U izvještaju čiju je izradu zatražila Vlada navodi se da operatori elektrane i nadležni regulatori nisi dobro procijenili mogućnost i posljedice udara velikog cunamija, prenosi BBC.

Zaključke je objavila nezavisna komisija koja je osnovana u maju. Više od 20 000 ljudi poginulo je u zemljotresu i cunamiju, a iz okoline oštećene nuklearke evakuisano je nekoliko desetina hiljada ljudi. Radijacija je u međuvremenu iscurila u atmosferu i ušla u lanac ishrane i morski svijet.

Japanske vlasti objavile su prošle sedmice da je situacija u reaktorima stabilizovana, ali da će za rasklapanje elektrane i čišćenje terena biti potrebno nekoliko desetina godina.

Komisija je saopštila da njen cilj nije bio da nekome pripiše krivicu, nego da utvrdi uzroke nesreće u Fukushimi.

Tokijska elektrodistribucija (TEPCO), koja je operator Fukushime, "nije preduzela mjere predostrožnosti za slučaj da elektranu pogodi veliki cunami, niti su to učinile regulatorne vlasti", navodi se u izvještaju.

TEPCO, takođe, "nije planirao mjere za slučaj udara cunamija koji prevazilazi osnovni dizajn elektrane, što ukazuje na ograničenost dobrovoljnih mjera bezbjednosti", dodaje se u tekstu.
Vladinoj agenciji prigovoreno je zbog toga što od tokijske elektrodistribucije nije tražila da budu preduzete određene mjere, nakon što je od nje 2008. i 2011. godine dobila rezultate simulacije udara cunamija na TEPCO-ova postrojenja.

TEPCO je u svom ranijem izvještaju saopštio da ni na koji način nije mogao da se pripremi za zemljoters jačine devet stepeni po Richteru, koji je pokrenuo ogromni talas i izazvao eksplozije i topljenje jezgara u Fukushimi.

Nezavisna komisija kritikovala je vlasti zbog kašnjenja u obavještavanju javnosti, lošeg lanca komunikacije između radnika i zvaničnika, te nedovoljne upućenosti uprave u procedure koje se preduzimaju u vanrednim situacijama.

U dokumentu se navodi da osoblje elektrodistribucije nije bio obučeno za vanredne situacije, poput nestanka struje u elektrani u trenutku udara cunamija i uništavanja pomoćnih generatora. Osoblje je, takođe, pogrešno procijenilo probleme u vezi sa hlađenjem reaktora jedan i tri.

Izvještaj na 506 stranica zasnovan je na razgovorima sa više od 450 ljudi, uključujući državne zvaničnike i radnike u Fukushimi.