Japan: Reaktori Fukushime u stanju hladnog gašenja

F
FENA
16.12.2011. u 18:14
0
0
Japan: Reaktori Fukushime u stanju hladnog gašenja
0
Japan: Reaktori Fukushime u stanju hladnog gašenja Foto: Arhiv
Japanska vlada u petak je saopćila da je nuklearna elektrana Fukushima u stabilnom stanju hladnog gašenja, poslije devet mjeseci napora da se najgora nuklearna nesreća poslije katastrofe u Černobilu stavi pod kontrolu, javili su mediji.
Japanski premijer Yoshihiko Noda rekao je na sastanku radne grupe za nuklearna pitanja da su reaktori Fukushime "dostigli stanje hladnog gašenja do tačke kada je akcident pod kontrolom", javili su japanski mediji, prenose agencije.

Međutim, stručnjaci napominju da je nuklearna elektrana i dalje osjetljiva na više problema i da će biti potrebne decenije za rashodovanje postrojenja.

Katastrofalni potres i cunami koji su pogodili istočnu obalu Japana 11. marta usmrtili su 20.000 osoba i oštetili sistem za hlađenje nuklearne centrale Fukushima što je dovelo do topljenja jezgra reaktora i najgoreg nuklearnog akcidenta poslije katastrofe u Černobilu 1986. godine.

Kasnije eksplozije i curenje radioaktivnih čestica dovelo je do evakuacije oko 100.000 osoba u prečniku od 20 kilometara oko oštećene centrale.


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.
Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: