Svijet
7

Novi promašaj: Propao pokušaj Sjeverne Koreje da testira novu balističku raketu

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Sjeverna Koreja jutros je pokušala testirati lansiranje nove balističke rakete sa svoje istočne obale, ali prema podacima Ministarstva odbrane Južne Koreje, taj pokušaj nije uspio.

"Sjeverna Koreja jutros je pokušala testirati novu balističku raketu sa istoka zemlje, ali smatramo da je to bilo bezuspješno", prenijela je Južnokorejska novinska agencija Yonhap.

Iako zvanično nije potvrđeno o kojoj vrsti projektila je riječ, pretpostavlja se da je u pitanju raketa "Musudan", srednjeg dometa. Iz Ministarstva odbrane SAD saopćili su da takva raketa ne može predstavljati prijetnju po Sjevernu Ameriku, prenosi Reuters.

Zvaničnici Seula ranije su saopćili da je Sjeverna Koreja na svojoj istočnoj obali rasporedila jednu ili dvije "Musudan" balističke rakete. Taj projektil navodno ima domet 3.000 kilometara, i ranije nije bio testiran. Domet "Musudana" dovoljan je da zaprijeti Južnoj Koreji, Japanu, ali i američkim bazama na otoku Guam.

Sjeverna Koreja danas obilježava 104. rođendan osnivača partije Kim Il Sunga, koji je i nacionalni praznik, a često se proslavlja demonstriranjem vojne sile. Iako Ujedinjene nacije i druge međunarodne institucije upozoravaju Sjevernu Koreju da prestanu sa prijetnjama i vojnim testiranjima, to se gotovo u kontinuitetu nastavlja.