Stanje mu je stabilno
0

Novi detalji pokušaja atentata na Ficu: Zadobio je ozbiljnu politraumu, pogodila ga dva od pet ispaljenih metaka

M. G.
Slovački premijer Robert Fico više nije u životnoj opasnosti nakon što je upucan u pokušaju atentata kada je napuštao sjednicu vlade u srijedu, rekao je ministar vlade.
Naoružani napadač je pet puta pucao u Ficu (59), pri čemu je premijer zadobio teške povrede i podvrgnut je operaciji nekoliko sati kasnije u srijedu navečer.

"Bio sam jako šokiran... na sreću, koliko ja znam, operacija je prošla dobro - i pretpostavljam da će na kraju preživjeti... on u ovom trenutku nije u životnoj opasnosti", rekao je potpredsjednik slovačke vlade Tomas Taraba.

Taraba je rekao da je jedan metak prošao kroz Ficov stomak, a drugi ga je pogodio u zglob.

Ministar odbrane Robert Kalinak rekao je na brifingu nekoliko sati ranije da je Fico zadobio "ozbiljnu politraumu" nakon nekoliko prostrijelnih rana.

Ministar unutrašnjih poslova Matuš Šutaj Estok ranije je rekao da je Fico bio u životnoj opasnosti dok je ostao u operacionoj sali.

Pucnjava u centralnom slovačkom gradu Handlovi, za koju slovački mediji navode da je izveo 71-godišnji muškarac, zaprepastila je malu centralnoevropsku naciju i izazvala međunarodnu osudu.

Nakon napada, Fico je hitno prebačen u bolnicu u Handlovoj gdje je predsjedavao sastankom vlade. Potom je helikopterom prevezen u regionalnu prijestonicu Bansku Bistricu na hitno liječenje, navodi se i dodaje da je njegovo stanje preozbiljno da bi bio prebačen u Bratislavu.

Reutersov svjedok je čuo pucnje dok je Fico izlazio iz zgrade kako bi se rukovao s gomilom ljudi koji su čekali da ga pozdrave. Policija je potom srušila muškarca na zemlju.

Slovački mediji javili su da je ubica bivši čuvar u tržnom centru, autor tri zbirke poezije i član Slovačkog društva pisaca. Novinsko izdanje Aktuality.sk citiralo je njegovog sina koji je rekao da je njegov otac zakonski vlasnik dozvole za oružje.

"Apsolutno nemam pojma šta je moj otac nameravao, šta je planirao, šta se desilo", rekao je sin atentatora.