Svijet
0

Njemačka vlada usvojila plan o uštedi 80 milijardi eura

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Njemačka vlada je usvojila u srijedu četverogodišnji plan budžetskih ušteda u ukupnom iznosu 80 milijardi eura, kojim želi smanjiti budžetski deficit i podržati euro.

Prijedlog zakona o smanjenju izdataka i novim porezima i taksama, računajući tu i poreze od zračnog prijevoza, vlada će kasnije predložiti parlamentu, prenijele su novinske agencije.

Njemački ministar finansija Wolfgang Schauble je saopćio da je, zahvaljujući današnjem koraku, vlada na putu da realizira svoj plan smanjenja budžetskog deficita do 2013. godine na ispod tri posto bruto domaćeg proizvoda (BDP).

Vlada je najavila plan štednje u junu, a minulog mjeseca je jedan njegov dio uvrstila u prijedlog budžeta za iduću godinu. Žurba da se usvoji ovaj plan, koji su kritizirale, između ostalih i SAD, bila je reakcija na dužničku krizu u eurozoni, koja je potkopala povjerenje u euro, ukazuju mediji.

Njemačka želi dati primjer ostalim evropskim zemljama koje imaju loše stanje u državnim finansijama da bi i one počele štedjeti.

Vlada kancelarke Angele Merkel želi uštedjeti na doprinosima za socijalno osiguranje, uključujući i smanjenje doprinosa za nezaposlenost i ukinuti više od 10.000 radnih mjesta u državnoj upravi. Računa, međutim, i s posebnim oporezivanjem struje dobivene iz atomskih elektrana te unutrašnjeg zračnog prometa.

Njemački vladin kabinet u srijedu, međutim, prema izvoru agencije Reuters, nije donio odluku o uvođenju poreza za atomske elektrane, samo je taj prijedlog "uzeo u obzir". Vlada je odgodila odluku o tom porezu za 28. septembar kada će istovremeno predstaviti svoju energetsku politiku za naredne decenije.

Porez na "nuklearno gorivo" izazvao je u njemačkoj energetici i industriji oštre proteste. Ništa manje nije sporan ni prijedlog poreza na zračni promet.

Schauble je naveo kako bi taj porez trebalo da bude u rasponu od osam eura za avionsku kartu za kratke relacije, preko 25 eura za srednje duge do 45 eura za duge letove. Porez se neće odnositi na prijevoz tereta ni na tranzit.

Vlada se nada da će samo iz tog novog poreza godišnje inkasirati oko milijardu eura.