Independent
0

Rezovi širom Evrope

SRNA
Foto: AP
Foto: AP
Vlade evropskih država pokušavaju da "ukrote" budžetske deficite drakonskim smanjenjima javne potrošnje i zarada, uvođenjem novih poreskih opterećenja bez presedana od kraja Drugog svjetskog rata, piše danas britanski "Independent".

List ističe da od Grčke do Irske građane očekuju mjere, počevši od smanjenja plata i zamrzavanja penzija, preko smanjenja ili ukidanja određenih vidova socijalne pomoći, do povećanja poreza na dodatu vrijednost i smanjenja potrošnje u raznim oblastima - od zdravstva do odbrane.

Njemačka je juče objavila rekordno smanjenje budžetske potrošnje od oko 80 milijardi eura. 

"Independent" navodi da se paket, koji je objavila kancelarka Angela Merkel, smatra testom sposobnosti Vlade da upravlja zemljom. 

"Njemačka vladajuća koalicija sastavljena od konzervativaca i Slobodnih demokrata nije uspjela da sprovede niz reformi obećanih uoči izborne pobjede prije osam mjeseci, baveći se unutrašnjim trzavicama i svađama. Evropska kriza poremetila je inače dobre njemačko-francuske odnose, budući da postoje duboke razlike oko načina da se očuva zajednička evropska valuta," ističe "Independent".