{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Njemački harač za putnike avionima

F
17.7.2010. u 12:17
0
8
Njemački harač za putnike avionima
0
Njemački harač za putnike avionima
Njemačka vlada želi što prije uvesti dodatni porez za zračne putnike. On bi iznosio 13 eura za letove u Evropu i dvostruko više za duža putovanja. Ipak, taj porez neće plaćati oni koji su u tranzitu kroz Njemačku, prenosi Deutsche Welle.
Njemački ministar finansija Wolfgang Schäuble želi već u augustu progurati ovaj dodatni porez kako bi početkom sljedeće godine već počelo zveckati u državnoj blagajni.

Planirano je da svaki putnik koji polijeće s neke njemačke zračne luke plaća 13 eura za letove u Evropu i sjever Afrike, a 26 eura za duža putovanja. Po ovom prijedlogu bi to onda značilo da bi se na domaćim povratnim letovima dva puta ubirao porez, ali ne za povratne letove u inozemstvo.

Plaćanja poreza bi bila oslobođena djeca mlađa od dvije godine i koja nemaju vlastito sjedište u avionu, ali je i vladi u Berlinu bilo jasno kako bi takav porez bio veoma opasan za Njemačku kao zračno raskršće. Zato se ne namjerava naplaćivati taj porez od onih putnika koji dolaze iz inozemstva i borave u Njemačkoj "samo kraće vrijeme" da bi presjeli u avion do konačnog odredišta.

Što će točno značiti "kraće vrijeme" - osobito kod prijevoznika kao što je Germanwings i koji preko svojih čvorišta u Njemačkoj prevozi putnike po čitavoj Evropi, to još nije posve jasno.

U njemačkom Ministarstvu finansija su sjeli, uzeli papir i olovku i izračunali kako će ovakvim porezom u državnu blagajnu samo u 2011. dospjeti dodatna milijarda eura.

Isprva je bilo planirano da taj porez potraje samo dok ne zaživi trgovina emisijom ugljičnog dioksida, ali izgleda da je njemačka vlada odustala od vremenskog ograničenja ovog novog poreza.

Zračni prijevoznici pak poručuju kako je sve to račun bez krčmara: čak i ako se sada ne raspravlja o nepravdi kako će u istom avionu, sjedalo do sjedala sjediti jedan putnik koji jest platio porez i drugi koji nije jer je u tranzitu, ukazuju kako neće imati baš nikakvog izbora, nego čitav iznos poreza prebaciti u cijenu putne karte.

Iz Germanwingsa prije svega poručuju kako je taj porez "besmislen i nepravedan", ali se posebno osvrću na ime, kako je Ministarstvo nazvalo ovaj namet: "primjeren porez za zaštitu klime". Utoliko ukazuju kako onda nipošto nije jasno, zašto bi isti porez plaćali oni koji putuju u starim i "prljavim" avionima i oni koji lete u najnovijim zrakoplovima.

Svi podjednako ukazuju i na primjer Nizozemske: i ona je svojedobno uvela sličan porez za zračne putnike, ali je ispalo da je to toliko smanjilo promet i dovelo do otpuštanja u zračnim kompanijama i na zračnim lukama, da je šteta bila kud i kamo veća nego prihod od poreza. Zato je on tamo ukinut već nakon godinu dana.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koristite li knjigu žalbe ako niste zadovoljni uslugom u prodajnom objektu?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: