Svijet
0

Njemačka ima dokaze da je Assad naredio napad hemijskim oružjem

FENA
Foto: Arhiv/AFP
Foto: Arhiv/AFP
Njemačka obavještajna agencija raspolaže s dovoljno dokaza koji potvrđuju da je sirijski predsjednik Bashar al-Assad naredio napad hemijskim oružjem u predgrađu Damaska, objavio je njemački nedjeljnik Spiegel.

Šef njemačke Savezne obavještajne službe (BND) Gerhard Schindler podržao je američke navode da je Assadova Vlada naredila napad na istočno predgrađe Damaska 21. augusta, navodi list.

Schindler je rekao da je, poslije sveobuhvatne analize, njegovo ministarstvo pretpostavilo da je Assadov režim počinilac hemijskog napada u kom je na stotine ljudi poginulo.

Kako je prenijela televizija Russia Today, Schindler je navodno na sastanku kazao da je jedino sirijska vlada imala sarin. Eksperti BND-a su zaključili da je sarin korišten u velikim količinama zbog čega je bilo toliko žrtava.

Assad je, prema navodima Spiegela, odlučio da upotrijebi otrovni gas jer je to bila odlučujuća bitka za prijestonicu, a sarin je trebalo da posluži da samo odbije pobunjenike, ali ga je vojska greškom upotrijebila previše.

BND je, također, zaključio da su jedino stručnjaci sirijske vlade mogli da miješaju sarin i stave ga u male rakete. To je navodno učinjeno nekoliko puta prije napada.

Prema navodima lista, BND je predstavio nove dokaze pošto je presreo komunikacije između visokih zvaničnika Hezbolaha i iranske ambasade. U snimljenom razgovoru, doktor opisuje detalje simptoma pacijenta, koji su specifični za izloženost međunarodno zabranjenom gasu.

Njemačka obavještajna agencija je bila iznenađena kada je čula da je zvaničnik Hezbolaha rekao da je Assad "pukao" i načinio veliku grešku jer je naredio upotrebu otrovnog gasa.