Svijet
23

Sirijski pobunjenik priznao da je koristio hemijsko oružje

FENA
Jedan sirijski pobunjenik objavio je video snimak u kojem priznaje da je koristio hemijsko oružje jer prati ideologiju Osame bin Ladena.

Pobunjenik na snimku, Nadim Baluš, član je grupe Rijad El Abdin, koja je aktivna u Latakiji u Siriji.

Baluš govori o "hemikalijama koje imaju smrtonosno dejstvo, a ja ih posjedujem".

"Odlučili smo da im nanesemo štetu tako što ćemo im ubijati žene i djecu", objašnjava Baluš.

Baluš je citirao Osamu bin Ladena, koga druge pobunjeničke grupe otvoreno veličaju.

"Ubijat ćemo njihove žene i djecu, kao što nam je rekao šejh Osama bin Laden, sve dok oni ne prestanu ubijati naše žene i djecu", rekao je Baluš.

Baluš zatim govori o tome kako se sirijska vojska približava mjestu lokacije njegove grupe, prenosi internetska stranica Infowars.

"Spoznali smo da je ovo oružje veoma moćno i učinkovito. Tako ih možemo otjerati. Objavili smo da ako nam se približe za samo jedan metar, sve je dozvoljeno. Napast ćemo ih u njihovim domovima, dan ćemo im pretvoriti u noć, a noć u dan", dodao je sirijski pobunjenik.

Snimak predstavlja još jedan u nizu dokaza da su pobunjenici, koji imaju podršku SAD-a, upotrijebili hemijsko oružje u više navrata, iako mainstream mediji umanjuju značaj takvim izvještajima.

Rusija je u četvrtak objavila da je sastavila izvještaj na 100 stranica u kojem su iznijeti dokazi da opozicioni pobunjenici "stoje iza smrtonosnog napada sarinom početkom ove godine u Alepu".

Carla Del Ponte, vodeća članica UN-ove istrage o napadu koji se dogodio u martu, rekla je za Swiss TV da postoje "snažni, konkretni, ali još uvijek ne i neosporni dokazi" da su pobunjenici odgovorni za zločine.

Prošle sedmice, sirijski pobunjenici u predgrađu Guta u Damasku priznali su novinaru da su oni odgovrni za prošlomjesečni hemijski napad za koji su zapadne sile okrivile snage Bašara el-Asada. Oni su rekli da se incident dogodio slučajno jer nisu dobro prenosili hemijsko oružje koje im je dostavila Saudijska Arabija.

Uprkos tome što je izvještaj napisao kredibilni dopisnik Associated Pressa i BBC-a, Dale Gavlak, on nije dobio skoro pa nikakav medijski prostor.

Pored toga, ranije ove godine je objavljen transkript telefonskog razgovora između dva člana Slobodne sirijske armije u kojem su dogovarali detaljan plan da se izvrši napad hemijskim oružjem koji će imati učinka na prostoru od jednog kilometra.

Također su objavljeni snimci na kojima opozicioni pobunjenici testiraju nervne agense na laboratorijskim zečevima.