Srbija
0

Nikolić: Zbog bivšeg rukovodstva na ivici priznanja Kosova

FENA
Tomislav Nikolić
Tomislav Nikolić
Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je danas da se Srbija zbog postupaka prethodnog rukovodstva našla na ivici da prizna nezavisnost Kosova.

Nikolić je istakao da je prethodno rukovodstvo Srbije vjerovatno bilo pod teškim pritiscima da prihvati dogovore sa Prištinom.

"Da mi je neko prije šest godina rekao da ću prihvatiti da provedemo sporazum koji je prije mene učinjen... ja ne bih vjerovao. Međutim, život je donio potpuno drugi odnos na terenu", napomenuo je Nikolić za B92, naglašavajući da niko na svijetu ne može da ga natjera da govori drugačije.

Prema njegovim riječima, sada je svima jasno da je Beograd spreman za dogovor s Prištinom, ali da priznavanje nezavisnosti Kosova "ne dolazi u obzir".

"Trudio sam se da to bude što jasnije svima, i onima koji su priznali nezavisnost, i onima koji nisu", rekao je Nikolić.

Nikolić je za Televiziju Prva rekao da će tokom razgovora sa šeficom evropske diplomatije Catherine Ashton ponoviti ono što je i danas naveo u govoru pred Generalnom skupštinom UN-a, jer je on čovjek bez autocenzure i ne laže nijednog sagovornika.

"Dovoljno je da ponovim svoju istinu i ona će znati o čemu se radi", kazao je Nikolić, prenio je Tanjug.

Na pitanje da li će biti rukovanja s predstavnicima Prištine, Nikolić je odgovorio da će za to doći vrijeme "kada budemo nešto postigli čime ćemo svi biti zadovoljni".

Nikolić je prokomentirao i boravak kosovskog premijera Hashima Thacija u New Yorku, primijetivši da Thaci "obmanjuje svoje građane" tvrdeći da je Kosovo nezavisna država, a ne može da učestvuje u radu UN-a, već sjedi na galeriji kao gost neke druge delegacije.

"Srbija je spremna da razgovara i pregovara o svemu na temelju Povelje UN i Rezolucije 1244, ali očigledno je da dok postoji ovakav Savjet bezbjednosti i ova Povelja tzv. Kosovo ne može da bude član UN-a i da on (Thaci) nikad ne može da sjedi u sali", rekao je Nikolić.