{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Nikolić: Rješenje problema Kosova direktnim pregovorima

S
25.9.2012. u 16:51
1
3
Nikolić: Rješenje problema Kosova direktnim pregovorima
1
Nikolić: Rješenje problema Kosova direktnim  pregovorima
Tomislav Nikolić
Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić poručio je danas u New York da će problem Kosova i Metohije biti riješen na miran način i predložio direktne pregovore na najvišem političkom nivou.
Nikolić je u obraćanju pred Generalnom skupštinom UN ponovio spremnost Srbije da ispuni sve obaveze koju je kao država preuzela do sada postignutim dogovorima, ali da nikada ni pod kojim uslovima, ni eksplicitno, ni implicitno, neće priznati jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova i Metohije.

"U nastavak pregovora Srbija će ući potpuno spremna da pomogne da svi građani Kosova žive bolje, u demokratskim i bezbjednim uslovima, ali neće da pregovara o sprovođenju nezavisnosti Kosova. Tome je došao kraj, mada stalno slušamo da o statusu Kosova nema pregovora i da se mi o tome ništa ne pitamo", rekao je Nikolić.

Predsjednik Srbije pozvao je sve zemlje članice UN na poštovanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije, bez pravljenja presedana koji bi u budućnosti mogli uticati i na odnose u svijetu.

Nikolić je upozorio da jednostrano proglašena nezavisnost Kosova, kojom su povrijeđeni osnovni principi Helsinškog završnog akta, kao i Rezolucija Savjeta bezbjednosti 1244, predstavlja opasan presedan i dugoročnu prijetnju po stabilnost u regionu zapadnog Balkana i šire.

Predsjednik Srbije je zatražio istragu povodom navoda sadržanih u izvještaju izvjestioca Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope Dika Martija i naglasio da Srbija zahtijeva istinu o sudbini Srba sa Kosova i Metohije za koje se opravdano pretpostavlja da su bili žrtve nelegalne trgovine ljudskim organima i drugih zločina počinjenih na Kosmetu.

On je najoštrije osudio pokušaj Prištine da prisvoji materijalnu zaostavštinu srpske srednjevjekovne države, duhovnu zaostavštinu srpskog naroda i vlasništvo Srpske pravoslavne crkve na teritoriji Kosova i Metohije.

"Posebno me čini zabrinutim to što se u 21. vijeku ovakav pokušaj falsifikovanja historije i otimanja kulturne baštine jednog naroda dešava na očigled čitave međunarodne zajednice. Ovo može da predstavlja veoma opasan presedan koji bi u budućnosti dao za pravo svakoj secesionističkoj grupi da nakon proterivanja 220.000 lica, pripadnika različitih etničkih grupa, i nelegalnog otcjepljivanja teritorije, preuzme i istoriju proteranog naroda", rekao je Nikolić.

On je rekao da Srbija želi trajno, održivo i prihvatljivo rješenje za sve probleme i da želi da ide u susret evropskoj budućnosti.

"Srbija iskreno želi da postane ravnopravna članica Evropske unije i strpljivo gradi odnos povjerenja i mira u regionu koji je opterećen teškom istorijom. Srbija želi da ide naprijed u bolju i prosperitetniju budućnost, ravnopravno sa svim narodima svijeta", rekao je Nikolić.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: