{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Nikolić: Nisam preveliki optimista o početku pregovora sa EU

S
3.8.2012. u 08:46
2
5
Nikolić: Nisam preveliki optimista o početku pregovora sa EU
2
Nikolić: Nisam preveliki optimista o početku pregovora sa EU
Tomislav Nikolić (Foto: Arhiv/AFP)
Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić rekao je da je "Evropa spremna za ulazak Srbije" i da ne očekuje postavljanje novih uslova, ali da nije preveliki optimista kada je riječ o početku pregovora sa EU.
Nikolić je istakao da ima potpuno realan odnos prema Uniji i da zna koliko je potrebna Srbiji i koliko Srbija može da učini da joj se pridruži.

"Smatram da je Evropa spremna za ulazak Srbije i očekujem da nam se ne postavljaju dodatni uslovi za dobijanje datuma za otpočinjanje pregovora", rekao je Nikolić za beogradski "Danas".

On je naglasio da zna i koliko obaveza čeka Srbiju.

"Ne mislim da je potrebno da Vlada Srbije juri po svaku cijenu datum za otpočinjanje pregovora, kao što je prethodna jurila status kandidata, a da zbog toga prepusti dio suvereniteta i nadležnosti Srbije u ruke privremenih institucija u Prištini, ubijeđena da to građani Srbije neće umjeti da sagledaju", istakao je Nikolić.

Nikolić je najavio da će, čim bude kompletiran, Savjet za nacionalnu bezbjednost odrediti strategiju o Kosovu, koju će ponuditi vladi na usvajanje, te Narodnoj skupštini Srbije.

Predsjednik Srbije je rekao da je lider SNS-a Aleksandar Vučić u pravu kada kaže da Vlada treba da ima konsenzus o Kosovu, ali i da je on u pravu kada kaže da to pitanje poslije treba da ide u parlament.

"Ako ima rješenja koja se tiču promjene Ustava, onda građani moraju da imaju konsenzus o tome", rekao je Nikolić.

Nikolić je dodao da je Vlada dužna da provodi postignute sporazume sa Prištinom, kao i one tačke sporazuma koji su u skladu sa Ustavom Srbije i dobre za Srbiju, ali i svoj stav po pitanju predstavljanja Kosova sa fusnotom.

Na pitanje šta će ponuditi Albancima na Kosovu, koji su, prema Ustavu, građani Srbije, Nikolić je istakao da je ponuda Rezolucija 1244 Savjeta bezbjednosti UN suštinska autonomija.

"Predložit ću kada se budemo dogovorili da žive kao Nijemci u Italiji ili Nijemci u Belgiji. Bez odluke Nijemaca nema odluke belgijskog parlamenta. Zar je to malo", zapitao je Nikolić.

On je rekao da planira da okupi predstavnike lokalnih samouprava južno od Ibra i sa njima razgovara, zato što je njihov status drugačiji od sjevera.

"Želim da Srbija konačno zauzme stav šta želi", istakao je Nikolić.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Jeste li zadovoljni radom policije u vašoj lokalnoj zajednici?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: