Svijet
0

Nicolas Sarkozy podnosi tužbu protiv Mediaparta zbog tvrdnji o Gaddafiju

SRNA
Nicolas Sarkozy
Nicolas Sarkozy
Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy podnijet će tužbu protiv web-stranice koja je izvijestila da mu je libijski pukovnik Moamer Gaddafi ponudio novac za finansiranje predizborne kampanje 2007. godine.

Stranica "Mediapart" objavila je dokument iz 2006. godine sa potpisom bivšeg šefa libijske obavještajne službe Muse Kuse, u kojem je ponuđeno 50 miliona eura.

   Sarkozi je rekao da je taj dokument falsifikat, a Kusa da je lažan, prenio je BBC.

   Francuski predsjednik će se za šest dana suočiti sa kandidatom socijalista Francoisom Hollandom u drugom krugu predsjedničkih izbora.

   Tvrdnja da je Gaddafi ponudio ilegalna sredstva Sarkozyju prvi put se pojavila u martu 2011. godine, kada je pokojni sin libijskog vođe Saif al Islam izjavio da je spreman da objavi detalje.

   Francuska je u to vrijeme predvodila vojnu operaciju NATO-a u nametanju zone zabranjenog leta iznad Libije, kako bi zaustavila napredovanje Gaddafijevih snaga protiv pobunjenika.

   Bašir Saleh, tadašnji načelnik Gaddafijevog generalštaba, saopštio je da su optužbe protiv Sarkozija "politički motivisane" i "potpuno neosnovane".
   Reagujući na najavu da će Sarkozi podnijeti tužbu, sajt "Mediapart" je prenio da se odlazeći predsjednik "odlučno protivi nezavisnosti medija i to pokazuje svojom reakcijom na najnovije otkriće libijskih tajni".

   Na internet-stranici navode da osobe na vlasti preferiraju da vrijeđaju novinare čije ih informacije uznemiravaju, umjesto da odgovore na postavljena pitanja.