Uoči izbora u Francuskoj
0

Sarkozy odbacuje tvrdnje o finansijskoj pomoći Gadafija

SRNA
Nicolas Sarkozy
Nicolas Sarkozy
Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy odbacio je tvrdnje da je zbačeni libijski lider Muamer Gadafi finansirao njegovu kampanju 2007. godine kao smicalicu njegovih protivnika da odvrate pažnju od nesposobnosti i slabosti svojih kandidata na predsjedničkim izborima narednog vikenda.

Sedam dana prije izbora 6. maja na medijskom sajtu "Mediapart" objavljeno je da je pronađen dokument libijske tajne službe u kome se vidi da je Gadafijeva vlada odlučila da finansira kandidaturu Sarkozyja za predsjednika u vrijeme kada je ovaj bio ministar unutrašnjih poslova.

Sarkozy, čija je vlada igrala ključnu ulogu u zbacivanju Gadafija prošle godine, uporno odbacuje da je primio novac od nekadašnjeg libijskog vođe.

Sarkozy je rekao da socijalisti koriste tu priču da odvrate pažnju sa njihovog predsjedničkog kandidata Francoisa Hollandea, koji u anketama javnog mnjenja vodi za 10 posto.

"To je samo pokušaj odvraćanja pažnje, što će se vratiti socijalistima", rekao je Sarkozi.

On je to uporedio sa optužbama bivšeg šefa Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Dominiquea Strauss-Kahna u londonskom "Guardianu" da su operativci povezani sa Sarkozyjem "torpedovali" njegovu predsjedničku kandidaturu prošlog maja tako što su namjestili događaj u hotelu u new Yorku zbog koga je Strauss-Kahn optužen za silovanje sobarice.

"Mediapart", gdje radi veliki broj novinara veterana francuskih listova i agencija, navodi da se u dokumentu iz 2006., koji je potpisao bivši šef obavještajne službe Gadafija Musa Kusa, tvrdi da će vlada dati 50 miliona eura za kampanju Sarkozyja.
Sarkozy je rekao za televiziju "Kanal plus" da je dokument obična "izmišljotina i namještaljka".

"To je sramota. To je izmišljotina. 'Mediapart' je poznat po lažima, oni to rade stalno, to je kancelarija u službi ljevice", rekao je on.

Sarkozi je postavio pitanje ko je predvodio koaliciju za zbacivanje Gadafija.

"Francuska, a ja sam bio lider. Da li stvarno mislite da bih ja pokušao zbaciti Gadafija zato što je on imao nešto protiv mene", upitao je Sarkozi.

Francuski premijer Fransoa Fijon rekao je da je dokument "lažan, ili bar nemoguće ga je verifikovati, a potiče od diktature čije je zbacivanje Francuska pomogla".

"To je apsurdno i riječ je o kleveti", rekao je on za radio Evropa 1, dodajući da je smiješno govoriti o 50 miliona evra za finansiranje kampanje koja je koštala 20 miliona i za koju su računi dostupni za javnost.
"Mediapart", koji je stekao poštovanje 2010. godine kada je objavio skandal oko finansiranja Sarkozijeve političke partije UMP i vlasnice kompanije "Loreal" Lilijan Betankur, pozvao je na otvaranje zvanične istrage.

 Portparol Fransoa Olanda Bernard Kasenuv rekao je da vlada mora da objasni ove optužbe.

Iako to ranije negirao, Sarkozi je u srijedu priznao da je njegova vlada razmatrala saradnju sa Libijom u oblasti civilne nuklearne energije.

Gadafi je posjetio Pariz 2007. godine, kada je podigao beduinski šator na pored Jelisejske palate, nakon što su libijske vlasti oslobodile pet bugarskih medincinskih sestara nakon ličnog zalaganja francuskog predsjednika.