Predsjednik negira navode
0

Gadafi dao Sarkozyju 42 miliona funti za izbore?

SRNA
Nicolas Sarkozy i Muamer Gadafi
Nicolas Sarkozy i Muamer Gadafi
Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy primio je 42 miliona funti od Muamera Gadafija za finansiranje svoje predsjedničke kampanje 2007. godine, piše danas britanski Daily Telegraph.

Sarkozy je izazvao bijesne reakcije među članovima opozicije i nekim članovima vlade kada je primio libijskog predsjednika Gadafija u Parizu krajem 2007. godine kada je libijskom vođi dozvoljeno da postavi šator na Jelisejskim poljima.

"Uslovi prebacivanja novca dogovoreni su na sastanku ove dvojice u Libiji prije izbora Sarkozyja, navodi se u dokumentu, koji je objavljen je na francuskom medijskom siteu Mediapart.

U dokumentu koji je objavljen na ovom siteu i predat sudiji navodi se da je na sastanku od 6. oktobra 2005. godine dogovoreno "finansiranje kampanje Nicolasa Sarkozyja i da je u potpunosti plaćeno".

U to vrijeme Sarkozy je bio francuski ministar unutrašnjih poslova sa ambicijama da naslijedi Jacquesa Ciraca.

Zakoni o političkom finansiranju zabranjuju kandidatima da prime gotovinu veću od 7.500 eura, ali Mediapart tvrdi da je 50 miliona eura, koliko se spominje u dokumentu, oprano kroz bankovne račune u Panami i Švicarskoj.

Račun u Švicarskoj otvoren je na ime sestre Jean-Francoisa Copea, lidera vladajuće UMP partije i jednog od najaktivinijih aktivista u njegovom reizboru.
U dokumentu se tvrdi da je ZT, za koga se vjeruje da je riječ o trgovcu oružjem Zijadu Takiedinu, i koji je imao dobre veze sa Sarkozyjevim pomoćnicima, "bio odgovoran za provođenje sporazuma".

U dokumentu se navodi i nekoliko "ranijih susreta" Takiedina i Saifa al Islama, Gadafijevog sina, koji je prošle godine rekao da je Libija finansirala izbor Sarkozyja.

"Sarkozy prvo mora da vrati novac koji je uzeo od Libije radi finansiranja svoje izborne kampanje. Mi smo to finansirali, imamo sve detalje i spremni smo da ih otkrijemo", rekao je Saif al Islam, koji trenutno zatvoren u Libiji.

On je istakao da je Sarkozyju data pomoć, ali da ih  je razočarao. "Prvo što želimo da ovaj klovn uradi je da vrati novac libijskom narodu", rekao je on.

Sarkozy je bio prvi lider koji je prošle godine priznao libijsku opoziciju i francuski borbeni avioni prvi su gađali tenkove Gadafija u vojnoj kampanji koja je okončana ubistvom libijskog vođe.

U dokumentu se navodi svjedočenje Didiera Grosskopfa, bivšeg ličnog ljekara Takiedina, koga je trgovac oružjem vodio u posjete Libiji  i koji tvrdi da je bio prisutan kada je sklopljen sporazum o finansiranju Sarkozija. Takiedin je prekinuo sve veze sa ljekarom 2006. godine. 
Fabris Arfi, koautor izvještaja Mediaparta, rekao je Daily Telegraphu da je Grosskopf želio da sve ostavi napismeno u slučaju da mu se nešto dogodi, jer je znao šta je vidio.

U dokumentu se navodi i da je razgovorima prisustvovao i BH odnosno Brice Hortefeux, jedan od najstarijih Sarkozyjevih prijatelja koji je kasnije postao njegov ministar unutrašnjih poslova i sada je dio njegovog izbornog tima.

BH je potvrdio da je bio sastanak 2005. godine, ali "da nije bilo riječi o političkom finansiranju". Sarkozy je bijesno odbacio navode da je primio novac od Gadafija.

 "Ako je to finansirao Gadafi, onda baš nisam bio previše zahvalan. Gadafi, koji je bio poznat da priča guposti, čak je rekao da su bili čekovi. U tom slučaju, njegov sin treba samo da ih realizuje", rekao je Sarkozy.

Takiedin je odbacio svaku umiješanost u ilegalnom finansiranju stranke, a portparol Jelisejska palate rekao je ranije listu Mond da tako nešto  ne dolazi u obzir.