Neuronauka
25

Nevjerovatan uspjeh naučnika: Kvadriplegičar ponovo hoda uz pomoć "digitalnog mosta"

V. K.
Testiranja se uspješno provode od 2014. godine (Foto: El Pais)
Testiranja se uspješno provode od 2014. godine (Foto: El Pais)
Međunarodni tim naučnika specijaliziranih za neuorološke bolesti uspjeli su uz pomoć tzv. "digitalnog mosta" odnosno nekoliko implantata omogućiti Nizozemcu Gert-Janu Oskamu da ponovno hoda.

Kako piše El Pais, 40-godišnji Gert-Jan Oskam padom sa bicikla prije nekoliko godina povrijedio je kičmenu moždinu. Nakon nekoliko godina rehabilitacije, Nizozemac je uspio vratiti pokretljivost u rukama, međutim ostatak tijela bio je u potpunosti nepokretan.

Međutim, 2014. godine stigao je tračak nade. Tokom ovog perioda, naučnici na Švicarskom federalnom institutu za tehnologiju testirali su na miševima metodu električne stimulacije kičmene moždine uz pomoć implantata. Nakon uspješnog eksperimenta, strategija je ponovljena i 2016. godine, ali ovaj put na majmunima.

Godinu poslije, uslijedilo je testiranje i na ljudima, a prvi koji se prijavio na to bio je i sam Oskam.

"On je bio jedan od prvih koji je testirao eksperimentalni uređaj koji je emitirao električne impulske u njegovoj kičmenoj moždini sinhronizirajući ih s njegovim pokretima. Sam pacijent je također mogao ručno da kontroliše stimulaciju svojih nogu", rekao je španski neuroinžinjer Eduardo Martin Moraud.

Također, naglasio je kako je nova studija ogroman korak ka snu svih naučnika, a koji se tiče obnavljanja dobrovoljne motoričke kontrole kod pacijenata koji pate od neuroloških bolesti kao što su povrede kičmene moždine, Parkinsonova bolest i esencijalni tremor.

Ipak, naučnici su u slučaju Nizozemca otišli korak dalje te su pored električnog implantata odlučili na ugrađivanje tzv. digitalnog mosta.

"Postavili smo dva implantata u motorički dio mozga po jedan sa svake strane. Oni nam omogućavaju da očitamo namjeru pokreta, dekodiramo je i napravimo digitalni most tako da stimulacija u nogama bude 'namjerna'", rela je kolumbijska neuroinžinjerka Andrea Galvez.

Istraživanje naučnika objavljeno je u časopisu Nature, a neurolozi ističu kako nova metoda "liječenja" i dalje zahtijeva oprez.

"To je važan korak, ali je on trenutno samo pacijent. Oskam ima kliničko poboljšanje čak i kada je taj sistem isključen što sugeriše reorganizaciju njegovih neurona. Ipak, ovo definitivno može služiti kao alat za rehabilitaciju", rekao je neurolog iz Toleda Antonio Oliviero.

Kada je riječ o detaljima rada digitalnog mosta, istraživači su naveli kako je princip jednostavan.

"Dva implantata u njegovom mozgu sada 'čitaju' njegove misli i šalju ih bežično do trećeg implantata koji električnu stimulira njegovu kičmenu moždinu. Pacijent može hodati na velikim udaljenostima uz pomoć štaka pa čak se može i penjati uz njihovu pomoć", rekli su.

Rezultatima istraživanja zadovoljan je i sam Nizozemac.

"Prije je moj život kontrolirala električna stimulacija. Sada sam ja taj koji kontroliše stimulaciju", rekao je Oskam, prenosi El Pais.