Vraća li se Bibi?
12

Netanyahu nakon pada izraelske vlade: To su sjajne vijesti, ponovo ćemo voditi državu

V. K.
Benjamin Netanyahu (Foto: EPA-EFE)
Benjamin Netanyahu (Foto: EPA-EFE)
Nakon niza problema i gubitka parlamentarne većine u Knessetu, izraelska vlada na čelu s Naftalijem Bennettom i zvanično je stigla do svog političkog kraja, a prvi koji je reagovao na to bio je bivši premijer Benjamin Netanyahu.
Predsjednik sada najveće opozicione stranke Likud obratio se javnosti nakon što je potvrđena informacija o padu vlade te je poručio kako su to sjajne vijesti za milione građana.

"Nakon godinu odlučne kampanje opozicije u Knessetu, uz velike patnje Izraelaca, svima je jasno da je najjadnijoj vladi u historiji zemlje došao kraj. Moji prijatelji i ja ćemo formirati široku nacionalnu vladu koju će predvoditi Likud", rekao je popularni "Bibi".

Također, naglasio je kako su svi sretni zbog pada vlade kojom su upravljali Naftali Bennett i Yair Lapid.

Sličnog su razmišljanja i ostali članovi Netanyahuove partije. Zastupnica Miri Regev napisala je kako su Lapid i Bennett bili poput bankrotiranih biznismena.

"Vaša priča je gotova. Izraelska javnost je shvatila ko ste. Idite kući", rekla je Regev.

Povodom pada vlade oglasili su se i druge desničarske partije, a zastupnik Bezazel Smotrich, vođa krajnje desničarske stranke Religijski cionizam izjavio je kako vlada koja je bila opasna za sve Izraelce konačno bivša.

"Uskoro će jevrejsko jedinstvo, cionizam i pravi nacionalizam voditi zemlju. Uspostavit ćemo potpuno desničarsku vladu koja će vratiti sigurnost na ulice", rekao je Smotrich.

Nakon što su objavili pad vlade, koalicija na čelu s Bennettom će najvjerovatnije sutra organizovati glasanje za raspuštanje Knesseta.

Iako se govorilo kako će glasanje biti organizovano naredne sedmice, još uvijek vladajuća koalicija pomjeranjem datuma glasanja želi spriječiti Netanyahua da privuče podršku nezadovoljnih članova vladajuće koalicije i na taj način formira alternativnu vladu bez održavanja novih izbora.