Lapid postaje premijer
36

Izraelski parlament raspušten nakon izostanka podrške vladi, slijede novi izbori

S. Š.
Naftali Bennet i Yair Lapid (Foto: EPA-EFE)
Naftali Bennet i Yair Lapid (Foto: EPA-EFE)
Izraelski premijer Naftali Bennett i ministar vanjskih poslova Yair Lapid složili su se da raspuste parlament, što će pokrenuti nove izbore, a Lapid će u međuvremenu preuzeti dužnost premijera.

U kratkom saopćenju iz kabineta premijera navodi se da je taj potez uslijedio "nakon što su pokušaji stabilizacije koalicije iscrpljeni", prenosi CNN.

Prijedlog zakona će biti dostavljen parlamentu sljedeće sedmice, dodaje se u saopćenju.

Ako bude usvojen, Lapid će biti spreman da preuzme dužnost premijera od Bennetta, u skladu sa prvobitnim koalicionim sporazumom sklopljenim prošle godine.

Lapid i Bennett su u junu 2021. formirali "nevjerovatnu" koaliciju nakon dvije godine političkog zastoja, čime je okončana rekordna vladavina bivšeg premijera Benjamina Netanyahua.

Bennett-Lapidova vlada desnih, liberalnih i muslimanskih arapskih stranaka bila je krhka od samog početka. Po prvi put, izraelska vlada je brojila i arapsku stranku koju vodi Mansour Abbas.

Međutim, posljednjih sedmica vidjeli smo da su određeni članovi koalicije ili dali ostavku, ili prijetili ostavkom, ostavljajući vladu bez većine u parlamentu za usvajanje zakona.