Vincent Nichols
0

"Nema razloga za povlačenje Pape"

SRNA
Vincent Nichols  (Foto: AFP/File)
Vincent Nichols (Foto: AFP/File)
Poglavar katolika u Engleskoj i Velsu nadbiskup vestminsterski Vincent Nichols rekao je da nema razloga za povlačenje pape Benedicta Šesnaestog zbog seks skandala koji potresaju Katoličku crkvu.

"Iskreno mislim da ne postoji dovoljno jak razlog da to učini. Upravo suprotno, on je i prvi koji se pozabavio ovim problemom", rekao je Nichols mreži BBC.

Vatikan je odbacio tvrdnje da je papa Benedict Šesnaesti umiješan u crkveno prikrivanje slučajeva gdje su sveštenici seksualno zlostavljali djecu.

Neki  analitičari predviđaju da bi papa mogao biti prisiljen da se povuče, iako je to skoro nemoguće. Papa se postavlja do kraja života i u protekle 2.000 godina poznata su samo dva slučaja povlačenja papa, 1294. i 1415. godine.

"Što se tiče uloge kardinala Josepha Ratzingera on nikad nije bilo umiješan u zataškavanje  ovih slučajeva", rekao je Nichols.

On je dodao da je  upravo Ratzinger, aktuelni papa Benedict Šesneaseti,  unio značajne promjene u crkvene zakone, naglašavajući da se rimokatolički poglavar založio za ubrzan proces ekskomunikacije sveštenika pedofila.