Svijet
0

Vatikan odbacuje optužbe da je papa znao za zlostavljanje gluhih dječaka

SRNA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Vatikan je danas odbacio optužbe da papa Benedikt XVI nije reagovao na tvrdnje da je jedan sveštenik u SAD-u seksualno zlostavljao 200 gluhih dječaka prije nekoliko decenija.

U uvodniku vatikanskog dnevnog lista navodi se da su ovakve optužbe "ponižavajući" napad na papu i da nije bilo nikakvog zataškavanja, prenosi BBC.

Nadbiskupi su se tokom devedesetih žalili nadležnoj vatikanskoj kancelariji, na čijem je čelu bio budući papa, ali navodno nisu dobili nikakav odgovor.

Arthur Budzinski (61), jedna od žrtva, izjavio je da je papa godinama znao za prikrivanje ovog slučaja i dodao da papa treba da prizna ono što zna.

"To ide sve do njega. On je bio zadužen za ovu vrstu slučajeva", rekao je Budzinski.

U posljednje vrijeme skoro svakodnevno se pojavljuju nove optužbe o seksualnom zlostavljanju djece unutar Katoličke crkva u različitim zemljama.

Papin portparol podržao je Benedikta i rekao da kancelarija o kojoj je riječ nije bila obaviještena o ovim optužbama do 1996. godine, odnosno 20 godina nakon što su se žrtve prvi put obratile policiji.
Objašnjenje Vatikana za nepreduzimanje akcije u tako dugom periodu jeste da, po kanonskom zakonu, nije predviđeno nikakvo "automatsko kažnjavanje".

Katolička crkva propovijeda da je pedofilija smrtni grijeh, ali postoje dokazi da su sveštenici optuženi za ovo djelo samo premještani u druge parohije, umjesto da budu kažnjeni.

Papa trenutno promoviše politiku nulte tolerancije prema ovakvom ponašanju sveštenika, ali ostaje sumnja da on dugo godina nije preduzimao akciju, uprkos dokazima koji su stizali do njega, zaključuje BBC.