{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Osuđeni pokušaji povezivanja Pape sa zlostavljanjem djece

S
13.3.2010. u 21:10
0
15
Osuđeni pokušaji povezivanja Pape sa zlostavljanjem djece
0
Osuđeni pokušaji povezivanja Pape sa zlostavljanjem djece
Foto: Reuters
Vatikan je osudio pokušaje da se papa Benedikt XVI dovede u vezu sa skandalom o zlostavljanju djece u njegovoj rodnoj Njemačkoj, javlja BBC
Vatikan je oštro kritikovao sugestije da je papa Benedikt učestvovao u odluci da se svešteniku osumnjičenom za seksualno zlostavljanje djece u njegovoj dijecezi u Njemačkoj dozvoli rad na drugom mjestu, ranih 80-ih godina prošlog vijeka, kad je bio nadbiskup dijeceza Minhen i Frajzing pod imenom Jozef Racinger.

Minhenska dijeceza je objavila da je papa učestvovao u odluci da se dotični sveštenik podvrgne psihoterapiji u drugom okrugu, ali da nije znao da mu je, takođe, bilo dozvoljeno da nastavi sveštenički rad s vjernicima.

Ova dijeceza je potvrdila izvještaj da je taj sveštenik bio optužen da je jednog 11-godišnjaka 1980. godine prisiljavao na oralni seks.

Šest godina kasnije osuđen je šest godina uslovno zbog seksualnog zlostavljanja djece.

Dijeceza tvrdi da on i danas radi u Bavarskoj, ali da nije ponavljao ova krivična djela.

Predstavnik Vatikana otac Federiko Lombardi kritikovao je, kako je rekao, agresivne pokušaje da se papa dovede u vezu s ovim slučajem.

Poglavar njemačke katoličke crkve sastao se u petak sa papom i ponudio izvinjenje žrtvama seksualnog zlostavljanja od strane njemačkih sveštenika.

Lombardi je rekao da je papa ohrabrio priznavanje istine i pomaganje žrtvama u slučajevima zlostavljanja, dodajući da Crkva nema namjeru da "zataškava ove prestupe već da im sudi i adekvatno kazni".

Većina umiješanih sveštenih lica neće se suočiti sa pravdom jer su se ti prestupi dogodili veoma davno, ali sve je više poziva da se promijeni zakon, kao i da crkva plati kompenzaciju.

Papa Benedikt XVI govorio je nekoliko puta o osudi pedofilije među sveštenicima i sastao se sa žrtvama u Australiji i SAD.

On se u februaru sastao sa visokim crkvenim velikodostojnicima u Irskoj u kojoj se dogodila slična stvar, a koja je zataškana da se izbjegne skandal.

Papa je tada rekao da je zlostavljanje djece "stravičan zločin" i "veliki grijeh".

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: