Mahmud Abbas
0

"Nema indirektnih pregovora bez obustave kolonizacije"

FENA
Mahmud Abbas (Foto: AFP/File)
Mahmud Abbas (Foto: AFP/File)
Palestinski predsjednik Mahmud Abbas kazao je u govoru održanom na otvaranju arapskog samita u Syrti, u Libiji, da ne postoji mogućnost za indirektne pregovore s Izrealom, ako ova zemlja ne obustavi koloniziranje.

"Ne možemo održati indirektne pregovore ako Izreal ne prekine sve aktivnosti koloniziranja u Jerusalemu i ne odustane od politike svršenog čina", kazao je Abbas pred arapskim liderima, prenio je AFP.

"Bilo bi apsurdno svako pregovaranje o granicama, ako Izrael sam na terenu odredi granice" buduće palestinske države, kazao je on.

"Uništavanje i okupiranje kuća i zauzimanje zemljišta postali su svakodnevna praksa koja čini dio programa etničkog čišćenja u Jerusalemu", kazao je palestinski presjednik upozorivši na "ratove u regiji".

Abbas je izrazio odlučnost da se "podrži naš narod u Jeruslemu". Neće biti mirovnog sporazuma ako on neće garantirati prekid okupacije palestinskih teritorija, na prvom mjestu Jerusalema".

"Palestinska država neće imati nikakvog smisla ako Jerusalem nije njen glavni grad", naglasio je on i pozvao arapske zemlje da "spase Jerusalem".