Mahmud Abbas
0

"Nema pregovora dok traje izraelska kolonizacija"

FENA
Mahmud Abbas (Foto: Reuters)
Mahmud Abbas (Foto: Reuters)
Palestinci neće započeti pregovore s Izraelcima dok traje izraelska kolonizacija, izjavio je u ponedjeljak glasnogovornik predsjednika Palestinske vlasti Mahmuda Abbasa.

"Ovakva politika ne stvara odgovarajuću atmosferu za obnavljanje mirovnog procesa", kazao je Nabil Abu Rudeina, javlja AFP.

Palestinski glasnogovornik je reagirao na riječi izraelskog premijera Benjamina Natenyahua da će se "nastaviti izgradnja u Jerusalemu, računajući i dio grada s većinskim arapskim stanovništvom".

Pitanje izraelske kolonizacije u istočnom Jerusalemu izazvalo je ozbiljnu krizu povjerenja između Izraela i njegovog američkog saveznika koji mjesecima pokušava da pokrene izraelsko-palestinski mirovni proces.

Kriza je nastala prošle sedmice kada je izraelsko ministarstvo unutarnjih poslova u vrijeme posjete američkog potpredsjednika Joea Bidena objavilo plan izgradnje 1.600 stanova u istočnom Jerusalemu.

Tu odluku je Washington shvatio kao uvredu, jer je upravo bio iščupao pristanak Palestinaca da učestvuju u indirektinim pregovorima s Izraelcima.