Francuska
0

Izraelski plan o gradnji na Zapadnoj obali je nelegalan

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Plan Izraela da izgradi 1.600 stambenih jedinica na okupiranoj Zapadnoj obali je nelegalan i njegova najava dolazi u pogrešnom trenutku, poslije pristanka izraelske i palestinske strane na indirektne mirovne pregovore, saopćilo je u srijedu francusko ministarstvo vanjskih poslova.
  • Ova odluka je potpuno nepodesna u vrijeme obnove mirovnih pregovora između Izraelaca i Palestinaca. Štaviše, ona je nelegalna po međunarodnom pravu. Ova odluka ne pomaže u rješavanju stvari, saopćio je portparol francuskog ministarstva Bernar Valero.

Jedan ministar u izraelskoj vladi izvinio se zbog trenutka u kome odluka o izgradnji naselja dolazi, koji se takođe poklapa s posjetom američkog potpredsjednika Joea Bidena Izraelu, prenosi Reuters.

Izraelsko ministarstvo unutarnjih poslova saopćilo je u utorak da je Izrael odobrio izgradnju 1.600 stanova za Jevreje u Istočnom Jerusalemu, dijelu grada koji Palestinci vide kao prijestonicu svoje buduće države, prenosi AP.

Izrael je pripojio istočni dio Jerusalema pošto ga je osvojio u šestodnevnom ratu 1967. i odbija da obustavi stambenu izgradnju, koju objašnjava prirodnim priraštajem, dok Palestinci i međunarodna zajednica gledaju na to kao naseljavanje te oblasti.

Izraelci i Palestinci su poslije 14 mjeseci pristali na indirektne pregovore, tokom kojih je predviđeno da se pregovarački timovi odvojeno sastaju s američkim izaslanikom za Bliski istok Georgom Michellom koji će voditi "šatl diplomatiju".

Biden, koji se nalazi na turneji po Bliskom istoku, u srijedu je javno osudio plan Izraela istakavši da on ugrožava povjerenje Palestinaca u nove mirovne pregovore.