Mahmoud Abbas
0

"Izrael i Palestina će živjeti u duhu tolerancije"

FENA
Mahmoud Abbas (Foto: Reuters)
Mahmoud Abbas (Foto: Reuters)
Palestinski predsjednik Mahmoud Abbas je najavio da će Palestinci živjeti s Izraelom u duhu tolerancije, ako palestinska država bude stvorena.

Abbas je istodobno naglasio da se mirovni pregovori s Izraelom mogu obnoviti ako na određeno vrijeme prestane sva izgradnja židovskih naselja na okupiranoj Zapadnoj obali.

"Izrael mora zaustaviti naseljavanje u određenom razdoblju. Ne kažemo zauvijek, ali na nekoliko mjeseci. I kada ga zaustavi, počet ćemo pregovore," precizirao je Abbas u intervjuu za Itar-Tass tokom trodnevne posjete Rusiji.

On je podsjetio na takozvanu Mapu puta ka miru na Bliskom istoku, mirovni plan usvojen još 2003. godine, istakavši da je to obveza Izraela iz tog plana koja nije ispunjena. Kazao je također da je u pregovorima s bivšim izraelskim premijerom Ehudom Olmertom došao u fazu određivanja granica i razmjena mapa.

Da bi se pregovori obnovili, Izrael također mora pristati na granice koje su postajale prije rata 1967. godine kada je ta zemlja osvojila Zapadnu obalu s istočnim Jerusalemom od Jordana i pojas Gaze od Egipta, naveo je Abbas, izrazivši nadu da će Izrael to učiniti.

On je rekao da su Palestinska samouprava i rusko rukovodstvo postigli razumijevanje kako riješiti problem na Bliskom istoku i da je na sastanku s ruskim predsjednikom Dmitrijem Medvedevom razmatrao kako da se obnove palestinsko-izraelski pregovori.

"Palestina je kolijevka civilizacije i treba da ostane. Uvijek kažemo da Jerusalem treba biti otvoren za sve religije, kršćanstvo, islam i judaizam, jer postoji nešto u gradu Jerusalemu što ujedinjuje sve i svakoga", rekao je Abbas, istaknuvši da je islam religija tolerancije.

Rusija je u međuvremenu ponudila da bude domaćin sastanku "četvorke" bliskoistočnih mirovnih posrednika (UN, SAD, EU i Rusije) na ministarskoj razini u februaru, kako bi se razmotrili izgledi za prevladavanje krize u izraelsko-palestinskom dijalogu.