Arapska liga
0

Odgođena odluka o mirovnom procesu za Palestince

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Lideri arapskih zemalja nisu uspjeli na dvodnevnom samitu u libijskom sredozemnom gradu Sirte postići konsenzus da li Palestinci treba da obnove pregovore s Izraelom, koji su u zastoju više od godinu dana.

Arapska liga (AL) odlučila se održati još jedan samit kasnije ove godine kako bi se bavila pitanjima koja nisu bila riješena na ovom skupu. Sirija i Libija vršile su pritisak na palestinskog predsjednika Mahmouda Abbasa da odustane od pregovora s Izraelom i vrati se nasilju, rekli su izaslanici na samitu.

Abbasov savjetnik Nabil Abu Rudeina odbacio je taj prijedlog, pozvavši predstavnike 22 zemlje članice Lige da budu realne.

"Cijena otpora nije veća od cijene mira", citirao je jedan delegat sirijskog predsjednika Bashara al-Assada koji je to navodno rekao Abbasu.

Domaćin samita libijski lider Moamar Gaddafi upozorio je da će uskratiti potporu za arapsku inicijativu, pokrenutu 2002. godine na samitu u Bejrutu, koja poziva na zamjenu teritorija za mir i normalizaciju odnosa s Izraelom.

Palestinci su rekli da neizravni pregovori s Izraelcima neće početi ako Izrael ne odustane od odluke da izgradi 1.600 domova za Židove u istočnom Jerusalemu, kojom je zadan novi udarac ionako problematičnome bliskoistočnom mirovnom procesu, navodi Reuters.

Arapska liga je dala blagoslov Palestincima za indirektne pregovore prije nego što je početkom ovog mjeseca ta odluka o novoj gradnji objavljena. Zato je stav organizacije u odnosu na pregovore i dalje potencijalno odlučujući.

Poslije dva dana pregovora odbor šefova diplomacije iz nekih zemalja članica donio je rezoluciju u kojoj se navodi da je zaustavljanje svih aktivnosti u židovskim naseljima neophodno da bi se pregovori pokrenuli. Taj dokument nije usvojen na samitu u cjelini, što je znak nedostatka konsenzusa.

Sirijski šef diplomacije rekao je da neće priznati da dokument predstavlja stav Arapske lige.

Glavni tajnik Lige Amr Moussa izjavio je nakon završetka da će biti održan vanredni sastanak šefova država organizacije, ali se još ne zna kada. On je istakao značaj hitnosti donošenja kolektivne odluke o pregovorima.

"U narednih nekoliko sedmica odlučit ćemo šta raditi – da li nastaviti pregovore ili potpuno izmijeniti kurs", rekao je Moussa na konferenciji za novinare.

On je prvog dana skupa upozorio na mogućnost propasti pregovora s Izraelom i neophodnost traženja alternative. Arapski čelnici u nedjelju su se na zatvorenoj sjednici također založili za Bliski istok bez nuklearnog oružja.

Mnoge arapske zemlje smatraju nuklearni programa koji navodno ima Izrael kao i razvoj takvog programa u Iranu alarmantnim i više puta su pozivale na dogovor kojim bi se zabranilo takvo oružje u regiji. U zaključnoj izjavi naglašeno je da razvoj nuklearnog oružja prijeti miru i sigurnosti.