{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Izrael mora učiniti više da bi postigao mir s Palestincima"

F
16.4.2010. u 11:59
0
2
"Izrael mora učiniti više da bi postigao mir s Palestincima"
0
"Izrael mora učiniti više da bi postigao mir s Palestincima"
Foto: AP
Američka državna tajnica Hillary Clinton izjavila je da Izrael mora uraditi više da bi postigao mir s Palestincima i jačati njihove institucije, jer u protivnom rizikuje da ojačaju militantne organizacije poput Hamasa.
Clinton je ocijenila da Izrael ne može da izbjegne teške odluke neophodne za postizanje mira, ali je naglasila da administracija američkog predsjednika Baracka Obame neće primorati dvije strane da potpišu sporazum, prenijeli su izraelski mediji.

U govoru na otvaranju Centra za Bliski istok Daniel Abraham u Washingtonu, ona je rekla kako je poboljšana sigurnost dala nekim Izralecima pogrešan utisak da se mirovni sporazum može odlagati.

Iako je naglasila da Palestinci moraju promovisati mir okončanjem huškanja na nasilje, sprječavanjem korupcije i uzdržavanjem od "zapaljive" retorike, veću odgovornost je, kako se čini, pripisala Izraelu.

- Za Izrael, prihvatanje konkretnih koraka ka miru - i kroz mirovni proces i kroz izgradnju institucija od dna, koje sam opisala - najbolje je oružje protiv Hamasa i drugih ekstremista, kazala je Clinton.

Ona je upozorila da neuspjeh u bliskoistočnim mirovnim naporima daje snagu iranskom antisemitskom predsjedniku i ekstremistima kao što su palestinski Hamas i libanski Hezbollah i da bi propust da se obnove mirovni pregovori mogao biti katastrofalan.

- To bi značlio nastavak zastoja koji nosi tragičnu ljudsku cijenu, poriče Palestincima pravo na njihove legitimne aspiracije i prijeti budućnosti Izraela na dug rok kao sigurnoj i demokratskoj jevrejskoj državi, rekla je Clinton.

- Izraelci i Palestinci moraju da se suoče s realnošću da status quo nije donio dugotrajnu sigurnost, niti je služio njihovim interesima i prihvatiti svoj dio odgovornosti za postizanje svebuhvatnog mira od koga će imati koristi obje strane, rekla je američka državna tajnica.

Naglasila je kako SAD znaju da "ne mogu nametnuti rješenje", već da "strane moraju same riješiti svoje razlike".

Ona je izrazila uvjerenje da se" kroz pregovore u dobroj mjeri strane mogu zajednički dogovoriti o ishodu koji okončava sukob i miri palestinski cilj nezavisne i održive države, zasnovne na granicama iz 1967., uz dogovorenu razmjenu teritorija, i izraelski cilj o jevrejskoj državi sa sigurnim i priznatim granicama, koji odražava razvoj koji je uslijedio i ispunjava zahtjeve za sigurnost Izraela".

Izraelsko-palestinski mirovni pregovori su u zastoju još od decembra 2008., kada je počela izraelska ofanziva na pojas Gaze.

Nedavni pokušaj SAD-a da izdejstvuju početak indirektnih pregovora propao je kada je Izrael najavio izgradnju 1.600 novih domova za Jevreje u anektiranom dijelu Jerusalema.

Palestinski predsjednik Mahmoud Abbas je tada odustao od odluke da se vrati pregovaračkom stolu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: