Hillary Clinton
0

"Izrael se suočava s teškim izborom na putu ka miru"

FENA
Hillary Clinton (Foto: AFP)
Hillary Clinton (Foto: AFP)
Američka državna tajnica Hillary Clinton izjavila je u ponedjeljak da se Izrael suočava s "teškim ali neophodnim izborom" na putu ka bliskoistočnom miru jer je status quo s Palestincima neodrživ.

"Status quo je neodrživ za sve strane. On samo obećava novo nasilje i neostvarene težnje", navodi Clinton u izvodima iz govora utjecajnoj proizraleskoj lobističkoj grupi koji je objavio njen ured i koji će biti objavljen u 13 sati po srednjoevropskom vremenu, prenosi Reuters.

"Postoji drugi put. Put koji vodi ka sigurnosti i prosperitetu za sve narode i regiji. On će zahtijevati od svih strana, uključujući i Izrael, da učine težak ali neophodan izbor", izjavila je Clinton.

Govor Clinton, koji je uslijedio nakon sporenja oko izraelske objave plana o gradnji novih jevrejskih naselja i uzdrmao američko-izraelske odnose, naglasio je obavezivanje Obamine administracije, "čvrsto kao stijena", u vezi s izraelskom sigurnosti i njegovom budućnosti.

"Garancija izraelske sigurnosti više je od političkog stava za mene. To je lično obavezivanje koje nikada neće popustiti", navodi Clinton u izvodima iz govora proizraelskoj lobističkoj grupi AIPAC.

Ona je, međutim, izjavila kako je dužnost SAD-a da "kaže istinu kada je to potrebno" i zatražila od Izraela da poduzme korake ka okončanju sukoba s Palestincima koji "prijeti izraelskoj dugoročnoj budućnosti sigurne i demokratske jevrejske države".