"Obnavljanje izraelsko-palestinskog dijaloga bez preduslova"

F
FENA
8.1.2010. u 21:13
0
0
"Obnavljanje izraelsko-palestinskog dijaloga bez preduslova"
0
"Obnavljanje izraelsko-palestinskog dijaloga bez preduslova" Foto: AP
Američka državna tajnica Hillary Clinton je izjavila u petak da će raditi na tome da se dijalog između Izraela i Palestinaca obnovi "što prije i bez uslova".
"Sa Izraelcima, Palestinskom samoupravom, Jordanom i arapskim zemljama radimo na tome da napravimo neophodne korake za pokretanje pregovora što je prije moguće i bez preduvjeta", izjavila je ona za štampu.

Clinton je kazala kako želi sporazum "koji će okončati sukob, mireći palestinsku težnju za nezavisnom državom zasnovanom na temeljima iz 1967. godine, s prijeteljskom razmjenom teritorija i izraelskim ciljem da budu priznate granice koje odražavaju promjene nastale 1967. godine.

Hillary Clinton je ponudila "garancije i pomoć" međunarodne zajednice kada se nastave pregovori o elementima za rješenje koje se odnosi na dvije države, a to su: "granice, sigurnost, Jerusalem, izbjeglice, voda".

Ona nije potvrdila da postoji novi američki plan o ciklusima pregovora koji bi trajali dvije godine, a koji je u ponedjeljak otkrio izraelski dnevni list Maariv.


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.
Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: