Svijet
0

Nekoliko sati prije kraja primirja: Izrael i Hamas postigli novi dogovor

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Produženje primirja između Izraela i Hamasa je dogovoreno i uskoro će biti potpisano u Kairu, pišu izraelski i palestinski mediji. Palestinci su za BBC rekli da je primirje produženo za jedan dan.

Izraelski Kanal 10 je citirajući palestinske izvore naveo da dogovor o primirju uključuje ublažavanje ograničena na granicima i povećanje ribarske zone na obali Gaze.

Veći problemi, koji uključuju demilitarizaciju, izgradnju luke i oslobađanje palestinskih zatvorenika, kao i vraćanje tijela dva izraelska vojnika, bit će tema razgovora koji će se obavljati u narednih mjesec dana.

Palestinska novinska agencija Ma'an je saopćila da su egipatski konsultanti sastavili dokumente te da je izraelska delegacija napustila Kairo kako bi razgovarala sa svojom vladom.

Zvanične potvrde još uvijek nema, ali se ona očekuje za nekoliko sati, kada će isteći i petodnevni dogovor o prekidu vatre.

Komunikacijom putem egipatskih posrednika Izraelci i Palestinci pokušavaju riješiti probleme koji su prisutni desetljećima.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu je ranije rekao da je Izrael spreman za "svaki scenarij" te da su izraelske snage "spremne za oštru akciju ako ne bude primirja".

Izraelske snage su i dalje pozicionirane oko Gaze, a prethodnih sedmica su izvodile zračne i kopnene napada protiv Hamasa pokušavajući zaustaviti raketne napade i uništiti mrežu tunela koji se protežu ispod granice do Izraela.

Izraelska operacija nije završena

Izrael poziva Gazu na demilitarizaciju i zahtijeva da Hamas, koji kontroliše teritoriju, preda oružje.

Nakon sastanka sa ministrom odbrane Mosheom Yaalonom, Netanyahu je rekao da se izraelski pregovarači zauzimaju za sigurnost svoje zemlje. Yaalon je rekao da izraelska operacija nije završena.

"Vojska je spremna i voljna da reaguje silom. Hamas nas neće odvesti u iscrpljujući rat, ako pokuša, vratit ćemo dvostruko", kazao je Yaalon.

Međutim, Palestinci ne pristaju na razoružavanje.

"TO nije moguće, jer se ni Izrael neće demilitarizirati, pa čak ni garantovati da neće koristiti oružje protiv Gaze. Izraelci žele sve, a ne daju ništa", riječi su Hamasovog političkog lidera Khaleda Meshaala.

Broj žrtava je veći od 2.000

Broj poginulih Palestinaca je porastao na 2.016. Posljednje žrtve su pronađene ispod ruševina, a neki ljudi su umrli od povreda zadobijenih u ranijim sukobima.

Koliko je mrtvih među militantima, zasad nije poznato.

UN je saopćio da su 70 posto žrtava civili, ali Izrael tvrdi da se radi o većem broju militanata.

Izrael krivi Hamas za smrt civila riječima da militanti ispaljuju rakete iz područja gdje se nalaze civili te da ohrabruju ljude da ostanu u svojim domovima uprkos izraelskim upozorenjima na napade.

Izraelska vojska je saopćila da je izgubila 64 vojnika, kao i da su poginula tri civila.