Svijet
0

Izrael ponudio Gazi produženje primirja koje završava u petak

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Izrael je ponudio Gazi trodnevno produženje primirja koje je počelo u utorak nakon gotovo jednomjesečnog sukoba, tvrde izraelski zvaničnici.

Uprkos izraelskoj ponudi, Hamas još uvijek nije odgovorio, a pregovori u Kairu su nastavljeni.

Američki predsjednik Barack Obama je rekao da trajnije primirje zahtjeva rizike koje moraju prihvatiti lider obje strane. On je dodao da je potrebno ponovo izgraditi povjerenje, što je veoma teško nakon perioda nasilja.

"Dugoročno, mora biti jasno da Gaza ne može izdržati izolirana od ostatka svijeta", rekao je američki predsjednik govoreći u Washingtonu.

Više od 1.600 Palestinaca, uglavnom civila i 67 Izraelaca, uglavnom vojnika, poginulo je u sukobu. Poginuo je i tajlandski radnik na području izraela.

Izraelski zvaničnici su izrazili spremnost na produženje primirja pod trenutnim uvjetima. Primirje uspostavljeno u utorak završava u petak.

Međutim, član palestinske delegacije, koja se nalazi na pregovorima u Kairu, Moussa Abu Marzouk, kaže da to nije dogovoreno.

"Nema dogovora o produženju primirja", napisao je Abu Marzouk na Twitteru.

Palestinsku delegaciju čine i pregovarači iz Hamasa, kao i članovi Islamskog džihada i palestinskih vlasti.

Glavni palestinski zahtjevi uključuju prekid izraelske blokade Gaze, koja je uspostavljena još 2007. godine, kao i otvaranje granica. Palestinci žele i rekonstrukciju, koja bi se finansirala iz međunarodnih fondova.

Imena onih koji zastupaju Izrael nisu otkrivena.

Izrael je na udaru kritika koje dolaze iz svih dijelova svijeta zbog bombardovanja Gaze. Ministarstvo zdravlja u Gazi je saopćilo da je ubijeno 1.867 ljudi. Prema podacima UN-a, oko 1.300 žrtava su civili, a više od 400 su djeca.

Stotine hiljada raseljenih Palestinaca u Gazi se vraćaju svojim domovima, a mnogi od njih se nemaju čemu vratiti.

Norveška organizuje donorsku konferenciju čiji je cilj finansiranje rekonstrukcije Gaze.

Izraelski napadi na Gazu su počeli 8. jula, a cilj je bio sprečavanje raketnih napada. Kopnena operacija je počela 17. jula, a meta su bili tuneli koje militanti koriste za ulazak u Izrael.