Libija
0

NATO bombardovao civilne i vojne ciljeve jugozapadno od Tripolija

FENA
Foto: SkyNews
Foto: SkyNews
NATO snage u srijedu su bombardovale "civilne i vojne ciljeve" jugozapadno od libijske prijestonice, javila je državna televizija Al Džamahirija (Al Jamahiriya).

Televizija je prenijela da je bombardovana zona Bir al-Ganama ne navodeći druge detalje. Operacije zapadnih snaga u Libiji traju već mjesec i pobunjenici su prvi put formalno zatražili pomoć stranih kopnenih trupa, dok je francuski ministar vanjskih poslova Alain Juppe rekao da se potpuno protivi slanju vojnika u ovu sjevernoafričku zemlju, čak i pripadnika specijalnih snaga koji bi rukovodili vazdušnim napadima.

Istovremeno, francuski premijer Fransoa Fion rekao je da će Francuska pojačati vazdušne napade na Gaddafijeve snage kako bi zaštitila civile, ističući, istovremeno, "da će biti neophodno da se iznađe političko rješenje, što je uslov dijaloga da bi mogla da se razriješi kriza u Libiji".

U međuvremenu, nizozemski brigadni general Mark Van Um rekao je da upotreba vazduhoplovnih kapaciteta da bi se zaštitili civili u Misrati ima svoja ograničenja s obzirom na Gaddafijevu taktiku da koristi ljudske štitove i krije teško naoružanje u gradskim oblastima.

Misrata je u rukama pobunjenika, a pod opsadom Gaddafijevih snaga više nedelja.