Vojna kampanja uspješna
0

U zračnim udarima uništeno 30 posto Gaddafijeve vojske

FENA
Zapadne sile uništile su skoro 30 posto vojne sile libijskog čelnika Moammara Gaddafija od pokretanja vojne kampanje u Libiji u prošlom mjesecu, saopćili su zvaničnici NATO-a u utorak.

"Područje oko libijskog grada Misrate - jedinog velikog grada u zapadnoj Libiji u kojem pobuna koja je počela protiv Gaddafija prije sedam sedmica još nije ugušena - prioritet je broj jedan zračnih udara za sada", saopćili su zvaničnici, prenosi Reuters.

NATO je preuzeo komandu nad operacijama u Libiji od koalicije predvođene Sjedinjenim Državama, Velikom Britanijom i Francuskom 31. marta i provodi zonu zabranjenih letova koje su naredile Ujedinjene nacije (UN) te pokreće zračne napade na Gaddafijeve snage kako bi štitio civile.

"Procjena je da smo uništili 30 posto vojnih kapaciteta Gaddafija", izjavio je brigadni general Mark van Uhm, visoki oficir NATO-a, na brifingu za novinare u Bruxellesu.

Dodao je da su tokom proteklog dana, u zračnim udarima oko Misrate pogođeni su Gaddafijevi tenkovi, sistemi protivzračne odbrane i oklopna vozila.

"U blizini Brege na istoku zemlje, gdje su intenzivne borbe u utorak ušle u šesti dan, avion NATO-a pogodio je raketni lanser kao i skladišta municije u drugim područjima", kazao je oficir NATO-a.

Zračna sila pod vodstvom NATO-a održava ravnotežu u Libiji, sprečavajući Gaddafijeve snage da uguše sedam sedmica dugu pobunu, ali za sada nisu u stanju da pobunjenicima donesu pobjedu.