Libija
0

Avioni NATO-a bombardovali centar Tripolija

FENA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Avioni NATO-a ponovo su u utorak bombardovali područje blizu sjedišta libijskog vođe Moammara Gaddafija u centru Tripolija, prenose zapadne agencije koje navode da su se Gaddafijeve snage povukle iz Kikle, oko 150 kilometara jugozapadno od glavnog grada.

Oblak sivog dima mogao se vidjeti iznad Gaddafijevog kompleksa Bab al Azizija, a eksplozija se osjetila i u hotelu u kojem borave novinari u centru Tripolija, javio je AP.

Libijske vlasti se nisu oglasile povodom tog napada i za sada nije poznato šta je tačno bila njegova meta.

U međuvremenu je fotoreporter britanske agencije Reuters javio da su se Gaddafijeve snage povukle iz Kikle i da su pobunjenici preuzeli kontrolu nad tim gradom.

Fotoreporter Jusef Budlal rekao je da su se Gaddafijevi vojnici povukli na položaje koji su udaljeni devet kilometara od grada, a da se pobunjenici spremaju za odbranu u slučaju kontranapada.

Predsjednik Južnoafričke Republike Jacob Zuma izjavio je u utorak da je NATO zloupotrebio rezoluciju UN-a o odobravanju vazdušnih udara radi zaštite libijskih civila i da su sada cilj "promjena režima u Tripoliju, politička ubistva i strana vojna okupacija".

Zuma, koji je, kao predstavnik Afričke unije (AU), dvaput od marta posjetio Libiju kako bi pomogao u traženju rješenja za građanski rat u toj zemlji, izjavio je da je NATO prekoračio ovlašćenja koja mu daje rezolucija UN-a usvojena u martu, i odobrava upotrebu vojne sile za zaštitu civila.

Zuma je rekao da dešavanja u Libiji naglašavaju potrebu za afričkim mirovnim i sigurnosnim tijelom koje bi se uključile u rješavanje krize i imalo vojne snage u pripravnosti, prenio je Reuters.

Skoro tromjesečna vazdušna kampanja NATO-a u Libiji onesposobila je Gaddafijeve vazdušne snage i oslabila vojne moći, navodi AP napominjući, međutim, da je dužina operacije dovela u pitanje spremnost svih saveznika da i dalje učestvuju u njoj.

Komandant britanske Kraljevske mornarice, admiral Mark Stanhope izjavio je da britanska flota, koja daje najveći doprinos libijskoj misiji, neće moći da održi obim djelovanja ukoliko se operacija produži do kraja godine.