Protesti se proširili i na Birmingham
0

FOTO+VIDEO / Nasilje na ulicama Londona eskaliralo treću noć zaredom

SRNA
Policija ponovo na ulicama Londona (Foto: Reuters)
Treću noć zaredom neredi u Londonu se ne stišavaju. Policija i demonstranti su ponovo na ulicama, javlja BBC.

Najmanje jedna zgrada zapaljena je večeras u južnom dijelu Londona, u okrugu Peckham, prenijeli su lokalni mediji tokom trećeg dana sukoba između mlađih demonstranata i policije.

   Nemiri su počeli prije tri večeri u okrugu Tottenhem tokom mirnog protesta povodom povodom pogibije jednog muškarca u policijskoj akciji.

   Nasilje praćeno paljenjem , razbijanjem izloga i pljačkanjem danas se proširilo na okrug Hackney, u istočnom dijelu Londona, kao i u okruge Peckham i Lewishem, u južnom dijelu grada.

   Mediji prenose da na ulicama ima i zapaljenih automobila, te da su demonstranti naoružani palicama i metalnim šipkama.

Napadači su danas razbili izloge i opljačkali nekoliko radnji u Birminghamu, sjeverno od Londona, što je prvi slučaj širenja nemira izvan britanske prijestolnice u posljednja tri dana, saopštila je policija.

   "Nekoliko objekata u centru grada je napadnuto. Izlozi su razbijeni, a imovina opljačkana na nekoliko mjesta", saopštila je policija Zapadnog Midlenda.
   U Peckhamu je izbio požar, a u nekoliko gradskih okruga zapaljeni su automobili.

   Na ulicama britanske prijestolnice angažovan je veliki broj policajaca, ali za sada ne uspijevaju da zavedu red

   Gradonačelnik Boris Johnson skratit će odmor i vratit će se u London, gdje je do sada uhapšeno 215 ljudi i povrijeđeno 35 policajaca.

   Ministar unutrašnjih poslova Theresa May, također, se vratila ranije sa odmora radi hitnog sastanka sa rukovodstvom Metropoliten policije.

   May je osudila nasilje kao kriminalna djela i naglasila da će svako ko je umiješan u ove događaje biti kažnjen. Ona je rekla da su do sada podnesene prijave protiv 25 osoba.