Poznat policiji
23

Napadač s Londonskog mosta ranije osuđivan za terorizam

D. B.
Usman Khan
Usman Khan
Muškarac koji je u petak izvršio napad na Londonskom mostu bivši je zatvorenik koji je bio osuđen za terorizam, javlja BBC.
Policija je ustanovila da se radi od 28-godišnjom Usmanu Khanu, koji je bio izvan zatvora uz dozvolu kada je izvršio napad nožem te ubio muškarca i ženu, a još tri osobe povrijedio. Khana je ubila policija, a nakon toga je saopćeno da se radilo o terorističkom napadu.

Khan je od ranije poznat policiji jer je osuđen za terorizam 2012. godine.

"Iz zatvora je pušten u decembru 2018. godine uz dozvolu, a sada je ključno pitanje zbog čega je došao na ideju da izvrši napad", saopćeno je iz policije.

Pomenuti muškarac je iz zatvora pušten nakon što je pristao da nosi elektronsku narukvicu kako bi se pratilo njegovo kretanje.

Policija je u sklopu istrage počela pretraživati mjesto gdje je stanovao.

"Iakom je istragam u ranoj fazi, zasad ne tragamo za drugim osobama koje su eventualno povezane s napadom. Međutim, radimo veoma brzo kako bismo provjerili da li je bilo drugih učesnika napada te da bismo se uvjerili da opasnost više ne postoji", dodali su iz policije.

Napad se dogodio u petak u 13:58 sati na sjevernom kraju Londonskog mosta. Ubijeni terorist je bio prisutan na konferenciji Univerziteta Cambridge posvećenoj rehabilitaciji zatvorenika.