Najavljeni novi napadi
0

Napadač iz Toulousea pobjegao iz zatvora u Afganistanu

FENA
Policija ispred kuće osumnjičenog (Foto: AFP)
Policija ispred kuće osumnjičenog (Foto: AFP)
Osumnjičeni terorist iz Toulousea pobjegao je iz zatvora u Afganistanu i pratile su ga francuske obavještajne službe, prenose mediji u srijedu, a kanal France 24 primio je noću poziv osobe koja je preuzela odgovornost za pokolj u Toulouseu i ubistva vojnika u Monataubanu te najavila nove napade.

"Mohamed Merah (24), bio je uhapšen 19. decembra 2007., u pokrajini Kandahar na jugu Afganistana te osuđen na trogodišnju kaznu zatvora zbog postavljanja bombi, a pobjegao je nekoliko mjeseci poslije uz pomoć talibana", rekao je direktor zatvora Gulam Faruk u Kandaharu za agenciju Reuters.

Novu informaciju o Merahu, Francuzu alžirskog porijekla, iznio je ministar unutrašnjih poslova Claude Gueant novinarima u Toulouseu.

"Nekoliko godina Meraha su pratili obavještajci iz DCRI (unutarnje obavještajne službe), a nikada nijedan element nije upućivao da priprema zločinačku akciju, rekao je ministar. Dodao je da je osim dva boravka u Afganistanu, Merah bio i u Pakistanu.

Osumnjičen za sedam ubistava: trojice vojnika, jednog učitelja i troje djece, Merah je opkoljen u zgradi u Toulouseu koja je evakuirana, prekinuo je pregovore s policijom i očekuje se da će se predati.

AFP prenosi kako je novinarka francuskog kanala France 24 primila noću poziv mirne i staložene osobe koja je preuzela odgovornost za ubistva u Montaubaunu i Toulouseu.

Novinarka Ebba Kalondo, pomoćnica redakcije za Afriku rekla je da je vrlo elokventan muškarac naveo niz pojedinosti o oružju i broju metaka korištenima u napadu i da je njegova dojava ozbiljno shvaćena.

"Rekao je da je sve činio kako bi se osvetio zakonu protiv nošenja vela u Francuskoj, zbog sudjelovanja Francuske u ratu u Afganistanu te kako bi protestovao protiv stanja u Palestini", rekla je Kalondo.

"Pozivatelj uopće nije bio uzbuđen, već vrlo, vrlo miran, uvjeren i vrlo pristojan. Neprestance je ponavljao da je to tek početak i da će biti novih napada", kazala je.

Također je rekao "ili ću u zatvor uzdignute glave ili u smrt sa smješkom na usnama".