Svijet
211

Nakon Sarajeva i riječi "nikad više": Dječak spašava djevojčicu od snajpera u Siriji

Klix.ba
Slike iz ratom zahvaćene Sirije postale su nešto na šta je svijet odavno navikao i više, čini se, većem dijelu svjetske javnosti ne predstavljaju ništa osim puke informacije u medijima. Nakon ratnih strahota u BiH i slika Sarajeva devedesetih svijet je rekao da neće dozvoliti da se to ponovi bilo gdje, a ponovilo se.

Građani Sarajeva, ali i drugih bh. gradova, u vrijeme rata neprestano su gledali smrti u oči. Svaka minuta mogla je biti posljednja. Snajperska paljba po glavnom gradu BiH odnijela je mnoge živote. Tako je i u Siriji.

Na YouTubeu je objavljen snimak na kojem se vidi sirijski dječak kako pod snajperskom pucnjavom spašava djevojčicu koja se sklonila iza automobila.

Snimak prikazuje dječaka koji prvo potrči prema djevojčici, a onda pada na zemlju, očito pretvarajući se da je mrtav, kako bi skrenuo pažnju onih koji pucaju. Nedugo zatim diže se sa zemlje, odlazi po djevojčicu i trčeći je vodi za ruku na sigurno.

Nije poznato gdje je snimak tačno nastao i šta se kasnije dogodilo sa djecom, kao ni to da li su u srodstvu. Pojedini mediji pišu kako autentičnost snimka još nije potvrđena.