Svijet
17

Tajni snimci: Žena u mjestima gdje vlada IDIL nose puške dok vode djecu na igralište

Klix.ba
Sirijka iz grada Raqqa snimila je video skrivenom kamerom kako bi pokazala svijetu kakav je život u tom sjevernom sirijskom gradu 18 mjeseci nakon što ga je zauzela militantna grupa Islamska država.

Snimak je načinjen u februaru i aprilu ove godine, a na njemu se vide muškarci i žene koji na ulici nose oružje dok obavljaju svakodnevne poslove. U jednom trenutku na snimku se čak vidi i žena koja za ruku vodi djete dok prilaze igralištu, a na ramenu joj je puška Kalašnjikov.

Tajno snimani video je emitiran na francuskoj TV France 2 ove sedmice, a na njemu se vide i čuju žene koje govore na tečnom francuskom jeziku u jednom internet klubu. Iz snimka se može zaključiti da razgovaraju s rodbinom i prijateljima u Francuskoj te da ih uvjeravaju u to kako su sretne te da se nemaju namjeru vratiti, uprkos očajničkim pokušajima porodica da ih nagovore na povratak kući.

Prema navodima TV France 2, mnoge od tih žena su došle u Siriju kako bi se pridružile muževima koji ratuju na strani Islamske države, ali ima i onih koje će se tek tamo vjenčati.